Uforlignelige Småland

Uforlignelige Småland

PassportPlease elsker Sverige, og især Småland har erobret vores hjerter. Denne smukke del af det svenske kongerige ligger i den sydlige del af landet og dækker et enormt område på næsten 30000 kvadratkilometer. Her finder du alt, hvad du behøver for at gøre din ferie uforglemmelig.

Dette indlæg indeholder affiliate-links. Hvis du booker din rejse og indkvartering via vores links, får vi en lille provision 🙂.

Småland er måske mest kendt for sine berømte glasvarer fra Kosta Boda og Orrefors, IKEA eller måske den verdenskendte forfatter Astrid Lindgren, mor til Pippi Langstrømpe. Vi synes dog, at Smålands største attraktioner handler om noget helt andet – de facinerende uendelige skove, det kuperede landskab, den smukke skærgård, de brusende bække og vandløb og ikke mindst de mange søer, hvor man kan bade, sejle og fiske. Og så ligger de karakteristiske bondehuse og hytter smukt spredt i landskabet. Nogle er gule, nogle er hvide, men de fleste er malet i den helt specielle røde farve, som kaldes svenskrød. Men – den største luksus, som Småland byder på, er fred, ro og stilhed i store ekstravagante mængder.

Sweden, red coloured house, Småland, passportplease
Når man støder på charmerende bondehuse som disse smukke rødmalede, ved man næsten med sikkerhed, at man er i Sverige og Småland. (Foto fra Pixabay)

Man kan besøge Småland hele året, men der er noget over foråret og sommeren, når landskabet er grønt og man kan nyde de lange lyse skandinaviske sommernætter. Når man kan tage en dukkert i en kølig sø, fange en fisk og tilberede den over åben ild og plukke store mængder af søde og saftige jordbær i skovene. Småland vil dig det godt!

Sweden, canoo, Småland, relax

Vi har tilbragt en vidunderlig uge i Småland, og selv om vi har været der mange gange, har vi fortsat kun udforsket en lille del af dette fantastiske hjørne af Sverige.

Som regel lejer vi en af de små og nogle gange ret primitive hytter, man finder rundt omkring i landskabet. Det er her, man får den tættetste kontakt med naturen, og hvor der er størst sandsynlighed for at møde skovens dyr. Tjek www.swedcottages.se ud.

Der er så mange oplevelser i vente. For overskuelighedens skyld giver vi dig vores bud på de 5 bedste aktiviteter, når du besøger Småland.

Pixabay, Sweden, Småland

1. Cykling

En fantastisk måde at se Småland på er på cykel. Cyklen giver dig en dejlig følelse af frihed, og man kan nå ud i de fjerneste hjørner af området. Mange af hytterne tilbyder gratis lån af cykler, og hvis ikke, er det ofte muligt at leje alt, hvad du behøver. Under vores sidste ophold havde vi gratis cykler til rådighed, og de blev brugt flittigt. Det var bestemt ikke de nyeste modeller, men klarede opgaven glimrende.

Bicycle, Sweden, Småland, passportplease
Det er skønt at cykle i Småland, men gør dig selv den tjeneste at medbringe et reparationssæt og en cykelpumpe, hvis du punkterer … vores viste sig nyttigt!

Det kan være en smule anstrengende at cykle i det kuperede landskab, og i perioder føles det, som om det kun går op ad bakke, men den smukke udsigt, der venter dig på bakketoppeene, får en til at glemme, at man næsten døde på vej op. Når vi tager på cykeltur, vælger vi ofte bare tilfældige veje, og ved aldrig helt, hvor vi ender. Denne strategi førte os gennem den lille by Skillingaryd, og vi havde fornøjelsen af at besøge Mofas Hus.

Mofas hus, sweden, swedish handcraft, Skillingarryd, Småland, passportplease
Velkommen til Mofas Hus

En fin lille butik, der drives af to meget søde damer, som sælger kunsthåndværk lavet af mere end 25 lokale håndværkere, og vi havde det privilegium at møde en af håndværkerne, som laver smukke og unikke fingerringe af gamle mønter. Det er muligt at medbringe sin mønt, og inden for en uge vil man få sin egen unikke fingerring.

Coin ring, småland, sweden, passportplease, mofas hus, jewelry
Unikke håndlavede fingerringe lavet af gamle svenske mønter.

Ikke kun den finurlige butik var et godt bekendtskab, men også de to kvinder, som havde spændende historier at fortælle. Historier om, hvordan de promoverer lokalt kunsthåndværk, og historier om, hvordan en af dem gjorde et kulturprojekt muligt ved at indsamle mere end 6 millioner svenske kroner gennem fonde. Et projekt, hvor unge mennesker fra flere forskellige lande mødes i et kulturmøde. Seneste nyt er, at der ved sidena f Mofas Hus nu etableres et af Sveriges førende filmhuse med studier, arkiver, biograf, cafe mm. og hvor nogle af Sveriges største filmskabere vil holde til. Alt dette kan den ene af de to kvinder berette om, da hun ud over at have Mofas Hus er stærkt involveret i den svenske filmindustri. Så hvis man kommer forbi Skillingaryd, så sørg for at besøge Mofas Hus, I vil gå derfra med et stort smil på læben.

Mofars Hus, Sweden, Småland, Handcraft, passportplease,
De to entusiastiske kvinder, der driver Mofars House, er faktisk mor og svigerdatter og er et interessant og varmt bekendtskab. Deres usædvanlige butik ligger i familiens gamle møbelfabrik. Kig forbi og kig på lokalt kunsthåndværk, få en god snak og gå ud af døren med et stort smil på læben.

2. Vandring

En anden god måde at udforske det sydsvenske landskab på er til fods. Bind snørebåndene på vandrestøvlerne, og vær forberedt på vidunderlige naturoplevelser. Der er mange fantastiske steder at vandre i hele Småland. Hundredvis af kilometer vandrestier indbyder til længere eller kortere ture i dette unikke landskab. Mange af stierne er afmærkede, og langs mange af dem finders simple hytter man kan overnatte i med selvforplejning. På de lokale turistkontorer kan fås detaljerede kort over de ruter, der findes i det område, man er interesseret i. Vi elsker at vandre i de tidlige morgentimer, når skoven vækkes til live. Og er man heldig, kan det være at vandreturen en tidlig morgen i Småland, forårsager et overraskende møde med en elg.

Elk,Moose, Sweden, Småland, Hiking, Pixabay, passportplease
(Foto fra Pixabay)

Der findes angiveligt mere end 250.000 elge i Sverige, og en stor del af bestanden lever i Småland. Elgen er kongen af den svenske natur, og det er en fabelagtig oplevelse at møde sådan en kæmpe på en tidlig morgentur.

3. Kanosejlads

Vi elsker vand i alle dets former, og med mere end 5.000 søer er Småland et sandt vandeldorado. Kanosejlads er en af de bedste måder at lære de sydsvenske søer og vandveje at kende på. Vi var heldige at have gratis kanoer ved vores sommerhus, men ellers er det let at leje en kano incl. redningsveste fra en af de mange udlejere, der findes i hele området. Padling er for alle. Det er en fantastisk følelse af frihed, når man sætter sig i kanoen og sidder helt tæt på vandoverfladen.

canoeing, Skillingarryd, Småland, Sweden, sailing, paddeling, lake, passportplease
Vi trak kanoen til den nærliggende sø. En lille smule som at som at gå tur med hunden 😉

Et af højdepunkterne på vores seneste tur til Småland var helt sikkert nogle skønne timer i kano på en skinnende skovsø. Midt i søen fandt vi en lille ø, og der gik lidt Robinson Crusoe i den, da vi gik i land på de ca 4 kvm. . Mens vi nød vores madpakker, kunne vi observere tranerne, som fouragerede i skovbrynet. Det var et betagende syn, og stilheden blev kun afbrudt når tranerne en gang imellem trompeterede højlydt. Den dag så vi kun et par stykker, men hvis man besøger Småland i det tidlige forår, kan man se tusindvis af dem, når de samles og udfører deres karakteristiske og spektakulære tranedans. Tranedansen er et fascinerende syn og en vigtig del af fuglenes parringsritual.

Canoeing, Passportplease, Sweden, Småland, lake, paddeling, picnick
Picknick på vores helt egen og ensomme ø. På en 4 kvadratmeter stor eller rettere lille ø er man nødt til at sidde tæt og ikke medbringe en alt for stor picnickurv.

4. Road Tripping

På et tidspunkt kan man blive lidt mæt af al den aktivitet og vildmarksfaren. Så er det tid til at starte bilen og tage på roadtrip. Småland dækker et enormt område, og det vil tage mange uger at se alt, hvad der er at se. Så besøg det lokale turistkontor og bliv inspireret. Vælg et par steder og attraktioner, du gerne vil opleve, og kør afsted. Ingen grund til at blive stresset, husk nu at du er i Sverige.😁

roadtrip, passportplease, sweden, småland, Skillingarryd, gravel roads, forests
Grusveje og uendelige skove præger store dele af Småland

Det første stop på vores sydsvenske roadtrip var Taberg. Et lille bjerg, der rejser sig 343 meter over havets overflade. Fra denne klump jernmalm og tidligere mine har man en uforlignelig udsigt over Jönköbing, Vättern og det sydlige Sverige. I klart vejr er det muligt at se 80 kilometer væk. Udsigten giver en god fornemmelse af det smålandske landskab.

Man kan vælge den nemme vej til toppen og tage bilen, som vi gjorde, eller man kan lade bilen stå ved foden af bjerget og tage en af de fine vandrestier til toppen. Taberg er efter sigende 1,2 milliarder år gammelt, og området er i dag udpeget som naturreservat.

Efter at have nydt den vidunderlige udsigt fra toppen af Taberg kørte vi mod nordøst mod den lille maleriske by Gränna ved bredden af den mægtige Vättern, den næststørste søi Sverige og sjettestørste i Europa. Vi forelskede os med det samme i denne lille perle af en sydsvensk by.

Gränna, Småland, Sweden, polka gris, passportplease, road trip
Hovedgaden i dejlige og charmerende Gränna.

Langs de smalle gader ligger de smukkeste træhuse som perler på en snor, og i flere af disse gamle bygninger fremstiller indbyggerne det, byen er mest kendt for, nemlig Polkagrise. En rød- og hvidstribet slikpind med pebermyntesmag. Polkagrisen blev først opfundet af en fattig kvinde i midten af 1700-tallet og er i dag en STOR forretning i Gränna.

Gränna, Småland, Sweden, polkagris, passportplease,
Alle, der besøger Gränna, forlader stedet med lommer og tasker fulde af Polka grise.

Når forkælelsen med de søde sager er klaret, er det nok tid til frokost. Vi kan varmt anbefale Fiket. En ualmindelig charmerende café i 50’er stil, der serverer velsmagende mad og det lækreste hjemmebagte brød. Når du træder ind ad døren til Fiket, bliver du med det samme katapulteret tilbage til 1955. Denne lille perle er virkelig en tidslomme og på varme solskinsdage kan man indtage sin frokost på terrassen med udsigt over søen.

Fiket, sweden, småland, Gränna, passportplease
Hvis du har lyst til en tur tilbage til halvtredserne, skal du helt sikkert besøge “Fiket”.

Efter en lækker frokost fortsatte vi vores biltur, denne gang mod øst. Efter en times kørsel ankom vi til Stalpet-vandfaldet, som med sine 20 meter er det højeste i Sydsverige. Det er muligt at se det smukke fald fra flere udsigtsplatforme, stier og broer.

Vi var imponerede over områdets skønhed. Det er fx muligt at nyde vandet og kløften fra en lille hyggelig café med en smuk have med en fantastisk udsigt. Så serverer de i øvrigt fantastiske hjemmelavede kager, vafler og is.

Stalpet waterfall, småland, sweden, passportplease,
Stalpet-vandfaldene er et besøg værd. Især om foråret, når vandløbene er fulde af vand, er der et fantastisk syn i vente. Glem ikke at besøge den lille café!

5. Simple living

Småland er et slaraffenland af oplevelser, og man kan sagtens fylde sin ferie med forskellige aktiviteter, men for os er den største attraktion stilheden og roen, som man finder i de mange skove og ved de utallige søer. Vores hverdag er travl og fyldt med alle mulige ting. Konstant skal man forholde sig til det ene eller det andet. Telefonen ringer, en sms eller e-mail kræver svar, der er nyheder der bekymrer elelr andet man bare må forholde sig til. De fleste dage arbejder vores hjerner på højtryk fra morgen til aften.

Småland, sweden, skillingarryd, relax, no stress, passportplease,
Bål, grill og et glas vin ved en brusende svensk bæk er den bedste måde at afslutte en dag i Småland.

Men i Småland kan vi koble fra. Bare slukke for hjernen og slappe af. Slukke for vores telefoner (hivs der ellers er forbindelse derude i skoven) og tablets, glemme alt om job og arbejde. Det er utroligt terapeutisk at lade stilheden overmande dig og bare nyde roen langt fra byens lys og lyde. Det tager nok en dag eller to, men langsomt kan man mærke, hvordan kroppen falder til ro.

Småland behandler sine besøgende godt!

Nyttige links

https://www.sas.dk/en/

www.swedcottages.se

https://visitsweden.com

https://www.visitsmaland.se/en

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vättern stalpet.wordpress.com

https://sv-se.facebook.com/Mofas-Hus-205490176149695/

Tilføj dette indlæg til din favoritliste på Pinterest

Småland en skovsø

Smålandsgalleriet – lige lidt ekstra 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.