Slovenien – et overflødighedshorn af muligheder

Slovenien – et overflødighedshorn af muligheder

Dette indlæg kan indeholde sponsorerede links.

Vi vidste ikke helt, hvad vi skulle forvente, da vi i sommeren 2019 besluttede os for at besøge et af Europas yngste lande, Slovenien. Heldigvis viste denne kun 28 år unge nation sig at være et paradis af utrolig smuk uberørt natur, vidunderlig varieret arkitektur, charmerende kultur, sofistikeret gastronomi, og venlige imødekommende mennesker.

Slovenien er et lille land, men det forkæler sine besøgende med en utrolig overflod af muligheder, når det gælder udendørs aktiviteter. Landet ligger mellem Østrig, Italien, Ungarn, Kroatien, og Middelhavet. Det har alpine bjerge, store sletter, brusende floder, en 47 kilometer lang kystlinje med middelhavsklima og store skove.

Slovenien er et af de grønneste lande på jorden, da mere end 50 % af landets samlede overflade er dækket af skov.

Green landscape, green country, eco friendly, Slovenia, countryside, Slovenia
Når man rejser gennem Sloveniens landskaber, får man en klar fornemmelse af, at landet er et af de grønneste lande på planeten.

Med en så mangfoldig natur har Slovenien noget at tilbyde enhver. Ikke kun adrenalinjunkierne vil blive tilfredsstillet, når de paraglider fra de højeste bjergtoppe i de Julianske Alper eller bliver kastet ned ad den hurtige og brusende Sôca-flod. Vandrere, cyklister, ryttere og klatrere vil også forelske sig i dette paradis for aktiv ferie.

Sôca Valley, Julian Alps, Slovenia, amazing view
Fantastisk udsigt over den fantastiske Sôca-dal og de julianske alper.

Er al denne aktivitet og fysiske udfoldelse lidt for meget, kan man altid tage til Adriaterhavskysten for en doven dag i solen. Eller man kan besøge den smukke hovedstad Ljubljana, og nyde en slentretur gennem de små brostensbelagte stenede gyder, tage en afslappende bådtur på floden eller spise en lækker udendørs frokost eller middag på en af byens mange trendy og hyggelige caféer og restauranter.

Sådan kommer man rundt

Den nemmeste måde at udforske landet på er i bil. Det virkede, som om de fleste besøgende var ankommet i deres egne biler. Som et mellemeuropæisk land er Slovenien let tilgængeligt fra mange andre europæiske lande. Hvis man ikke har egen bil, men ankommer med fly, er der mange biludlejningsfirmaer i lufthavnen. Vi brugte Avant car. De virkede pålidelige, velorganiserede og rimelige i pris.  

Kobarid, Slovenia luxury apartments, Sôca Valley, Julian Alps, Slovenia
Charmerende landsby i de julianske alper

Næsten 6 millioner turister besøger Slovenien hvert år. Det kan virke som en frygtelig masse mennesker, men bortset fra en enkelt aften i Ljubljana, hvor gaderne var proppet med turister og lokale, og vi ikke kunne få bord på en restaurant, var landet på ingen måde overrendt.

Lake Bled Slovenia, lake, Bled, Slovenia, swim
Lyst til en svømmetur? På en varm sommerdag er Bled-søen ideel til en forfriskende dukkert.

Slovenien er et overflødighedshorn af muligheder, og det stod hurtigt klart for os, at vi var nødt til at foretage en hård prioritering mellem alle disse fantastiske muligheder.

Her kommer således vores bud på den perfekte slovenske sommerferie.

Lake Bled (Bled-søen)

Et besøg ved denne ualmindeligt smukke alpesø må være obligatorisk på enhver slovensk rejseplan. Vi forstår godt, hvorfor denne juvel engang blev udnævnt til et af verdens syv nye vidundere.

Bled-søen har i århundreder været kendt for sin naturlige skønhed, sine traditionelle træbåde eller Pletnas, der sejler besøgende til Sloveniens eneste ø, med termiske kilder og et slot.

Lake Bled Slovenia, Slovenia, Mala Osojnica, lake, view point
Fra Mala Osojnica er der et fantastisk fugleperspektiv over den drømmeagtige Bled-sø.

For at få den bedste udsigt over søen bør man vandre til Mala Osojnica. Herfra er der en uberørt udsigt over den smaragdgrønne sø, den lille ø med det smukke kirketårn og det imponerende Bled-slot.

Vandreturen starter på den vestlige side af søen. Det er ikke så anstrengende, og en rundtur vil tage en times tid eller deromkring. Men vær beredt, det kommer højst sandsynligt til at tage længere tid, da den ioniske udsigt forlanger ens opmærksomhed af flere omgange undervejs.

Hike, Mala Osojnica, Slovenia, Lke Bled
På vej til Mala Osojnica.

Det er også muligt at spadsere rundt om søen. Stien er ca. 6 km lang. Der er nogle dejlige badesteder på turen, og i sommervarmen fristes man måske til at tage en forfriskende dukkert.  

Hvis man vil besøge øen kan man enten sejle med Pletna, store træbåde, der kan rumme op til 20 personer og bliver roet af en stående bådsmand, eller man kan leje sin egen robåd. Både den dovne måde og den eventyrlige måde tager omkring 20 minutter;

Pletna, Lake Bled Slovenia, Rowing boat, lake
Pletnas ved Bled-søen

Når man nærmer sig øen, høres en konstant ringen fra kirkeklokken. Legenden siger nemlig, at alle, der ringer med klokken, får deres ønsker opfyldt.

Når man nu er på øen, så bør man gå op ad de 99 trin for at komme til kirken Mariæ Himmelfart og den omtalte klokke.

Efter vandretur, spadseretur, roning, klatring og klokkeringning har man fortjent et stort stykke af den syndigt lækre kaloriebombe, Lake Bled Cream Cake. Butterdej oven på lag af lækker vaniljecreme. What’s not to like 😉

Flødekage fra Bled-søen.
Flickr: Jane Szokolik

130 meter over Bled-søen finder man det mere end 1000 år gamle Bled-slot. Slottet er som taget ud af et eventyr, og herfra er der endnu en fantastisk og drømmeagtig udsigt over søen.

Du skal tage en shuttlebus fra parkeringspladsen ved siden af fodboldstadionet for at komme til indgangen til slottet. Det koster 11 €.   
Der går shuttlebus fra parkeringspladsen ved siden af fodboldstadionet, som man kan tage for at komme til indgangen til slottet. Det koster 11 €.   
.

Booking.com

Vintgar Gorge 

Når man er i Bled området, bør turen helt sikkert gå til Vintgar kløften.

Vintgar Gorge Slovenia, Lake Bled
Gå ikke glip af den fantastiske Vintgar kløft, hvis du besøger Slovenien

Slugten i Triglav Nationalpark er let tilgængelig fra Bled. Man kan køre i bil hele vejen til indgangen, men der er få parkeringsmuligheder og derfor anbefaler vi, at bruge den velfungerende shuttleservice fra den centrale parkeringsplads 15 minutter fra hovedindgangen. 5 € for indgangen, men det kan vise sig at være de bedste 5 € på hele din tur gennem Slovenien.

Vintgar Gorge Slovenia
Vintgar kløften

Vintgar kløften er et magisk og ekstremt smukt bekendtskab. Kløften er gennem tusinder af år blevet skåret ud af Radovna-floden. En krystalklar flod, der skifter farve fra smaragdgrøn til aqua marine afhængigt af, hvordan solstrålerne når ned i vandet.

Kløften er i sig selv betagende med sine stejle klippevægge, sin rislende flod, sine strømhvirvler og naturlige pools. Men det, der gør turen ned i kløften til en særlig oplevelse, er uden tvivl de smukke træbroer, der snor sig langs floden og krydser den flere gange. Fra træbroerne har man en fantastisk udsigt over floden op gennem kløften.

Wooden boardwalks, boardwalks, Vintgar Gorge Slovenia, Slovenia
Træbroerne i Vintgar slugten

Ud over den fantastiske naturlige skønhed i Vintgar kan man også glæde sig over den specielle flora i kløften. På grund af det særlige mikroklima finders her adskillige plantearter, som adskiller sig fra den normale vegetation i området.

Vintgar Gorge Slovenia, boardwalks, Radovna River Slovenia
I løbet af tusinder af år har Radovna floden skåret sig vej gennem kalkstensklipperne og dannet den ekstremt smukke Vintgar kløft.

Vi besøgte kløften i juli og var heldige, for der var ikke så mange turister. Vi fik at vide, at kløften normalt får en hel del besøgende i sommermånederne. Derfor anbefaler vi, at man besøger kløften tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen. Kløften lukker kl. 20.00 i juli og august. 

Piran

Man tænker måske ikke på Slovenien som et kystland, da det kun har 47 kilometer kystlinje. Faktisk får man ikke den ægte middelhavsfølelse, før man er et par kilometer fra selve kysten. Efterhånden som vi kørte fra de julianske alper, ændrede vegetationen og arkitekturen sig langsomt. Da vi nærmede os kysten, kunne vi tydeligt mærke, at vi var kommet til en anden klimazone.

Harbor, Piran Slovenia, Slovenia
Den lille charmerende havn i Piran

Vi valgte at tilbringe lidt tid i Piran, som er en af de smukkeste byer i Istrien. Den billedskønne by Piran ligger på spidsen af en lille halvø. Den siges at være en af de bedst bevarede historiske byer i hele Middelhavsområdet.  

Hvis man er i bil til Piran, skal man være opmærksom på, at der er begrænsede parkeringsmuligheder i den gamle bymidte. Det anbefales derfor at parkere i et af de to nærliggende parkeringshuse. Her fra er der offentlig bus til centrum. Man kan også gå, og det centrale torv ligger tæt på. 

Tartini square Piran Slovenia, Tartini, Slovenia
Den centrale plads i Piran, Tartini-pladsen

Piran er et vidunderligt bekendtskab. Den smukt beliggende by er stadig omgivet af resterne af en middelalderlig bymur. Fra toppen af bakken findes en uforlignelig udsigt over det blå Adriaterhav, byens tårne og de endeløse røde tegltage. I mange århundreder fik den lille havneby sin rigdom fra udvindingen af salt. Hvis man besøger saltbanerne uden for byen, er det stadig muligt i dag at se, hvordan det fineste salt, Fleur de Sel, produceres.

Red tiles, Piran Slovenia
Vi forelskede os straks i den lille Adriaterhavsby Piran. Fra bymuren har man en fantastisk udsigt over de karakteristiske røde tegltage.

Piran har en del besøgende, især i de varme sommermåneder, men vi oplevede alligevel ikke, at byen var overrendt. Vi elskede at gå gennem de smalle brostensbelagte gader og snoede gyder i den gamle bydel og følte, at vi var blevet katapulteret flere hundrede år tilbage i tiden. Nogle af gyderne gav os flashbacks til de smalle gader i det gamle Napoli i Italien.

Piran Slovenia, Alleyway
Brostensbelagt gyde i Piran

I gamle dage var Piran en del af republikken Venedig. I dag kan man stadig se en hel del af den ekstremt smukke og velbevarede venetianske gotiske arkitektur.

Piran Slovenia
Piran, Slovenien

Tartini pladsen, hovedtorvet, er opkaldt efter komponisten Guiseppe Tartini, som blev født her. På tre sider er pladsen omgivet af vidunderlige pastelfarvede bygninger. På den fjerde side åbner pladsen sig mod den lille og meget charmerende og travle havn. Pladsen er det perfekte sted til en kop kaffe eller en kold drink.

Pastel color, Old town, Piran Slovenia
Piran kan kaldes pastelfarvernes by. På en spadseretur gennem den gamle bydel vil man støde på den ene smukke pastelfarvede bygning efter den anden.

Man kan slentre langs havnefronten næsten hele vejen rundt om den gamle bydel. Her ligger fiskerestauranterne som perler på en snor. Det perfekte sted til frokost eller middag. 

Piran Slovenia
Når man vandrer rundt i Pirans smalle gader i timevis, mens varmen raser, er der brug for en forfriskning. Byen er fyldt med hyggelige caféer og restauranter.

Det er også muligt at tage en dukkert i Adriaterhavets blå vand herfra. Langs strandpromenaden er der flere steder, hvor man kan tage en dukkert i det forfriskende klare vand. Der er ingen sandstrande her, men adgang til vandet via trapper eller badebroer. 

Man kan så let forelske sig i denne lille perle ved Adriaterhavet.

Swimming Piran, Piran Slovenia
Du finder ingen sandstrande i Piran, men man kan stadig springe i det forfriskende Adriaterhav, hvis du bruger badebroerne.

Hvis du vil vide mere om Slovenien, så læs vores indlæg “Aktive dage i Soča-dalen.

Hotte tips
– Mala Osojnica ved Bled søen
– Tag en Pletna tur på Bled søen
– Spis flødekage ved Bled søen
– Træpromenader i Vintgar kløften
– Spis fisk og skaldyr i Piran
– Tag en dukkert i Adriaterhavet i Piran
Godt at vide
– Lej en bil hos Avant car
– Medbring gode vandresko
– Medbring badetøj og et håndklæde, når man besøger Piran
– Hav altid lidt kontanter med. Kreditkort accepteres ikke alle steder
– Parker i et af de to centrale parkeringshuse i Piran.
– På grund af de mange snoede bjergveje, kan det tage længere tid at køre fra A til B end
forventet

Galleri – lige lidt ekstra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.