Magiske Gdansk

Magiske Gdansk

Under den korte taxatur fra Gdansk Lech Walesa Airport ind til byen overejer man måske, om denne tur viser sig at være en fejltagelse. Men bare tag det helt roligt!

Ved første øjekast virker Gdansk grå, slidt og træt. Det, man mødes af på den 12 km lange taxatur, er betonboligområder, triste industrikonstruktioner og rygende fabriksskorstene. Men når man først kommer ind til byen, bliver disse billeder fejet væk på et øjeblik.

I de majestætiske smukke bygninger langs bredden af Wisla-floden findes små butikker, der sælger ravsmykker, og masser af hyggelige restauranter. Herfra har man også frit udsyn til det store pariserhjul på den anden side af floden. En tur i hjulet giver dig en uforlignelig udsigt over den gamle del af Gdansk.

Gdansk er et overraskende godt bekendtskab. En smuk gammel hansestad med en lang og til tider lidt for spændende historie. Gennem sin næsten 1000 år lange historie har Gdansk været under tysk, polsk og litauisk styre. I 1944 blev Gdansk erobret af Den Røde Hær og efter Anden Verdenskrig givet tilbage til Polen. Mere end 100.000 af byens indbyggere omkom under krigen, og selve byen blev bogstaveligt talt ødelagt. I 50’erne og 60’erne blev byen genopbygget og står i dag stort set i fordums pragt.

Er det Diagonal Stræde fra Harry Potter?

Vi gik først ind i den gamle bydel i Gdansk ved solnedgang, og med det samme blev vi overrumplet af dens skønhed. Vi slentrede gennem en gotisk buegang ind i Mariacka-gaden og fik følelsen af at være en del af en Harry Potter film. I denne gade ville vi ikke blive overraskede over at finde Goblins, Dementors, Werewolves eller måske ville Hedwig komme dykkende ned fra himlen. Og da vi drejede om hjørnet, var vi sikre på at finde Diagonal Stræde.

Mariacka Street om aftenen er både betagende og en smule skræmmende. J.K. Rowlings Harry Potter-historier kunne have fundet sted her. Billedkvaliteten er ikke god, men vi MÅ bare vise dig det her!!!

J.K. Rowling må have været inspireret af Mariacka-gaden, da hun begyndte at skrive om Harrys verden. De gamle borgerhuse, der flankerer den brostensbelagte smalle gade, er imponerende, og det er svært at tro, at de fleste af dem er genopbygget efter 2. verdenskrig. Vi havde en fornemmelse af, at historien kiggede ud af hver eneste lille sprække. I Mariacka-gaden er man godt beskyttet af de mange gargoiler, der holder øje fra toppen af husene. For enden af Mariacka-gaden findes Europas største murstenskirke,  Bazylika Mariacka. Denne massive kirke imponerer med sin størrelse, og dens tårne kan ses på lang afstand.

Tårnene i Bazylika Mariacka kan ses fra det meste af den gamle bydel.

Det store torv

Hovedtorvet eller rettere den vigtigste gågade, Dlugi Targ eller Long Market, er bestemt et besøg værd. I gamle dage var det her, man som dødsdømt havde det privilegium at blive halshugget, hvis man tilhørte borgerskabet, de fattige blev halshugget uden for byen. I dag er dagligdagen ikke så blodig. I stedet finders masser af udendørs caféer, gode restauranter og musikere og kunstnere, der lever af at optræde her. Vi elskede de smukke omgivelser og atmosfæren på denne store plads.

For enden af hovedgågaden, Dlugi Targ, findes Golden Gate, som er mødestedet, hvis man vil med på en af de mange gratis guidede ture.

Efter en slentretur gennem den charmerende gamle bydel trænger du måske til et hvil. Vi anbefaler en sejltur på Wisla-floden. Der er ikke noget mere afslappende end en stille sejltur og en stor polsk øl, som i øvrigt er rigtig god, eller måske en kop varm gløgg, som vi fik en halvkold efterårsdag. Der er mange bådfirmaer, som sejler ud til Westerplatte, hvor det første slag under 2. verdenskrig fandt sted.

På en sejltur på Wisla til Westerplatte kommer man igennem det enorme industriområde med skibsværfter, kraner osv. Anderledes, men ganske imponerende.

En af de ting, der overraskede os mest ved Gdansk, var helt sikkert restaurantscenen, og vores fordomme om, at det polske køkken kun handlede om kål og kartofler blev gjort til skamme.
Der er en stor mængde virkelig gode restauranter i byen. Vores bedste valg må være Literacka. De serverer en himmelsk helleflynderfilet, og denne lille restaurant oser af atmosfære. Prøv at få et bord i stueetagen.
Har man lyst til en lækker cocktail og måske lidt livemusik, vil du føle dig rigtig godt tilpas på ekstremt hyggelige Monbalzac. Prisniveauet er generelt lavt i Gdansk, og man får meget for sine zloty.

Solidaritetsmuset – et vigtigt minde

Foran indgangen til det tidligere Lenin-skibsværft, hvor arbejderne kæmpede mod det kommunistiske regime. Et historisk sted, kendt fra nyhederne på tv i begyndelsen af 1980’erne.

Gdansk var stedet, hvor kommunismens fald i Central- og Østeuropa begyndte, og fagbevægelsen Solidaritet var hoveddrigkraften i oprøret her fra det gamle Lenin-skibsværft. Værftet danner i dag rammen om et nyt, moderne og yderst interessant museum, så det er et absolut must at bruge et par timer på Det Europæiske Solidaritetscenter
I 2016 blev dette fremragende museum tildelt ”  The Council of European Museum Price”.
Museet er fascinerende, og er en stor oplevelse. Det er vigtigt at bruge centrets audioguide for at få mest muligt ud af besøget.
Centret er som sagt etableret på det tidligere Lenin-skibsværft, hvor “Solidaritet” blev grundlagt tilbage i 1980 under ledelse af Lech Walesa. “Solidaritet” var navnet på den uafhængige polske fagforening. Deres navn og “logo” var velkendt over hele verden under og efter strejkerne. Her på museet føler man virkelig historiens vingesus. Centret tager dig med tilbage til de alvorlige begivenheder, der ændrede verden for altid.

Denne tankevækkende væg er skabt af røde og hvide papirslapper, og som gæst er man velkommen til at skrive et ønske eller en tanke og bidrage til denne væg af tanker. Væggen fik gjorde os ydmyge og eftertænksomme.

Her boede vi

Dom Muzyka  

Dom Muzyka eller Musikernes Hus ligger i et hjørne af en gigantisk preussisk bygning fra 1873, som tidligere var et militærakademi. Udover hotellet huser bygningen i dag Musikakademiet. Som gæst på Dom Muzyka får man gratis adgang til de fleste af de koncerter, som akademiet arrangerer. Vi overværede en af koncerterne og fik en unik oplevelse. Hotellet tilbyder store værelser med store, komfortable senge med sprødt, hvidt sengetøj. Toiletartikler er gratis. Morgenmaden er lækker og med stor variation. Du kan vælge mellem alt fra lokale polske retter over mejeriprodukter til æg, og selv den søde tand vil blive tilfredsstillet. Hotelpriserne er meget rimelige 😀, personalet er venligt, men forvent ikke at se mange smil 🙂

 Der er kun en kort spadseretur til portene til den gamle bydel, ca. 10 minutter.  

Værdi for pengene


Nyttige links

   http://www.gdansk.pl/en/
   http://www.poland.travel/en/gdansk
   http://www.ecs.gda.pl/title,Jezyk,pid,2,lang,2.html
   http://www.local-life.com/gdansk/articles/battle-westerplatte
   http://literacka.wixsite.com/literacka
   http://www.monbalzac.pl/
   http://www.dommuzyka.pl

Galleri Gdansk – lige lidt ekstra 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.