Roadtrip gennem Nationalpark Thy

Roadtrip gennem Nationalpark Thy

I 2008 fik Danmark sin første nationalpark, Nationalpark Thy. Vi elsker dette stykke land, og mindst en gang om året tager vi på roadtrip gennem det enestående, smukke og lidt mærkelige landskab.

Nationalparken strækker sig langs den nordvestjyske kyst. Tæt på kystlinjen består parken mest af sand, sand og sand. Nogle steder ligner landskabet en ørken. Størstedelen af Danmarks klitområde findes her. Disse høje sandklitter, nogle nøgne som de sandede klitter, andre klædt i marehalm som Irlands kulisser, ligger som perler på en snor. Nationalparken rummer også mere end 200 store og små søer i det fascinerende landskab. Nogle af Danmarks reneste søer findes her, og det er endda tilladt at bade i flere af dem.

For at undgå uønsket plantevækst græsser heste, får og køer i det store klitlandskab.

Inde i landet finder man skovlignende områder. Før det 18. århundrede var der store problemer med sandflugt, men en målrettet indsats med massiv plantning af bjergfyr stoppede sandet og skabte de klitplantager, der i dag findes i hele parken.

Det vilde dyreliv

Det er ikke blot det barske landskab, der fascinerer os, men også det spændende dyreliv. Her i Thy findes den største koloni af ynglende traner. I slutningen af marts kan man se de dansende fugle og høre deres trompetfanfare, når de kommer for at yngle.

Man kan også være heldig at støde på Nordeuropas største rovfugl, havørnen. Det er et fascinerende syn, når den jager vandfugle og fisk til et lækkert frokostmåltid.

Havørn
Foto: Pixabay af Kathy2408

I nationalparken har vi også set kronhjorte, Danmarks største hjorteart, som kan veje op til 200 kg. Især om efteråret er der mulighed for at se store flokke af hjorte, når de samles for at parre sig. Hannerne kæmper om hunnernes gunst, og man kan høre, hvordan deres gevirer slår mod hinanden igen og igen. Deres kraftige brøl får nærmest trommehinderne til at blafre.

Kronhjort
Foto: Pixabay, bruger Vinding

Langs kysten kan man også spotte se spættede sæler, når de af og til stikker hovedet op af vandet, eller når de ligger og soler sig i strandsandet, efter have spist store mængder sild. Flokke af marsvin ses i øvrigt også lege i det lave vand få meter fra kysten.

Nationalparken dækker et område på næsten 25.000 hektar. Det er ret meget i et lille land som Danmark. Der er meget at opleve her. På nationalparkens hjemmeside findes en liste over mere end 30 natur- og kulturhistoriske steder i området.

Nedenfor giver vi dig vores bud på den perfekte roadtrip gennem Thy.

En tur på landevejen

Der er ingen hovedport til parken, og ingen entre, man kører bare, og pludselig er man midt i nationalparken. Vi kommer fra Aalborg, så det er naturligt, at vores tur starter i den østlige ende.

Vores roadtrip begynder derfor Danmarks eneste fuglefjeld, Bulbjerg. Faktisk ligger Bulbjerg ikke inden for parkens grænser, men vi elsker denne stejle klint med de mange små hylder, hvor riderne yngler om foråret og sommeren.

Fra toppen af Bulbjerg får man denne fantastisk udsigt over Jammerbugten.

Rider er sjældne gæster i Danmark, men her kommer de for at bygge rede. Det er et fascinerende syn, når de elegant kommer flydende fra havet med næbbet fuldt af mad til deres unger, der klamrer sig til de golde klippehylder.

Rideunge skriger efter mad. Bare rolig, mor kommer nu.
Foto af vores ven Jens Foltved.

Vejret kan være ret stormfuldt ved vestkysten, og det fascinerer os igen og igen. Undgå derfor at gå nedenfor selve Bulbjerg klinten, da bølgerne overraskende og nogengange med stor kraft rammer. Derudover er eneste, man skal være opmærksom på, når man står ved foden af Bulbjerg, ikke at blive ramt af mågeklatter. De rammer dig, hvis de kan så husk at lukke munden, selvom klinten er en måbende oplevelse – bare lige for en sikkerheds skyld.

Veded foden af Bulbjerg, kan man komme helt tæt på de ynglende rider. Det er fascinerende, hvordan de er i stand til at manøvrere i luften som flyvende akrobater.

Vi kører videre vestpå og kommer til Thylejren. Her skal man gøre et stop!

Det er ikke helt let at beskrive Thylejren, det er et farverigt fællesskab med plads til alle. Man kan gå frit rundt i lejren, betragte det daglige liv og måske tale med beboerne. Bare husk på, at du er gæst her hvor familiere bor og lever, så besøg lejren med respekt, så vil du blive budt velkommen.

Velkommen til Thylejren

Den bedste introduktion til Thylejren gives af beboerne selv:

“Thylejren er et fritsted i den forstand, at det rummer livet, viser livet, dets forviklinger, dets udviklinger. Den har plads til skæve eksistenser, fantasifulde kunstnere, omsorgsfulde mødre og fædre, shamaner, hestekvinder og mange flere. Den er både en del af Danmark og det samfund, vi alle er en del af, og samtidig trukket tilbage fra det ubevidste forbrugerræs og “samtalekøkkenets” kultur.

Thylejren er et socialt eksperiment gennem 50 år.

Farverige og fantasifulde boliger i Thylejren

Efter et besøg i lejren er det nok ved at være tid til frokost og en kold øl.

Vi giver Hanstholm Madbar vores varmeste anbefalinger. De servere lækker hjemmelavet mad, har det mest imødekommende hyggelige personale, spiller smuk musik fra vinylplader på en gammel grammofon og har en fantastisk udsigt mod havnen i Hanstholm og kystlinjen. De tilbyder endda gratis lån af kikkerter, så man kan følge de store tankskibe og coastere, der ligger langt ude i Nordsøen.

Den meget hyggelige Hanstholm Madbar. Vær forberedt på at blive forkælet med lækker mad og skønt værtskab 

Cold Hawaii

Det er først, når man forlader Hanstholm og kører mod syd, at man for alvor kommer ind i Nationalparken. Når man kører ad den naturskønne kystvej, er Vesterhavet til højre og parkens smukke hede på venstre hånd. Denne del af kystlinjen er også kendt som “Cold Hawaii”. Surfermiljøet har givet dette ret eksotiske navn til kyststrækningen fra Hanstholm i nord til Agger i syd. Området har gunstige vindforhold, der minder om dem, man finder på Hawaii, og hvert år bliver “Cold Hawaii” og især den lille kystby Klitmøller besøgt af surfere fra hele verden. Her findes mere end 30 fantastiske surfspots.

De brusende bølger i Klitmøller tiltrækker surfere fra hele verden.

Vi kan godt lide at besøge den lille by Klitmøller, som bedst kan beskrives som en lille surferkoloni. Der er en god stemning i byen, og det er fascinerende at se surferne udføre halsbrækkende manøvrer på deres boards på de utæmmelige bølger.

Efter timers kamp mod bølgerne eller lange spadsereture langs kysten, kan du få en bid mad på Klitmøller Streetfood

Den danske vestkyst kan være ret barsk, meget blæsende og med høj sø. I “Cold Hawaii” er det, som om havet brøler endnu højere og kraftigere end noget andet sted på de danske kyster. Vi elsker denne magtdemonstration, hvor Moder Natur virkelig viser sine muskler.

Det vilde Vesterhav giver lyst til at skrige og hoppe. Når havet viser sine muskler, er vi mennesker meget små. 

Selv hvis du ikke har lyst til at surfe, vil du have det sjovt på de nordjyske kyster. De endeløse strande indbyder til alle mulige aktiviteter som vandreture, svømning, muslingeskaller, fiskeri og solnedgang. Listen bliver ved og ved.

Booking.com

Syd for Klitmøller kommer vi til Stenbjerg Landingsplads. De maleriske huse på landingspladsen blev bygget af de lokale fiskere for mere end hundrede år siden. I dag er de velrestaurerede, og man finder et lille museum, der fortæller historien om fiskernes barske liv på den tid.

Charmerende Stenbjerg Landingsplads.

Erhvervsfiskeriet ophørte for mere end 40 år siden, og i dag bruges de små hvide huse af lokale fritidsfiskere. For os har Stenbjerg en helt særlig atmosfære, og når vi besøger stedet, kan vi mærke historiens vingesus. Det er, som om vi næsten kan høre fiskerne tale sammen, når de gør deres små både klar til at tage på havet. Mange af dem vendte aldrig tilbage, men blev taget af det vilde og uforudsigelige Vesterhav.

Der er kun 2 kilometer fra Stenbjerg Landingplads til Stenbjerg Kro. Den bør man helt sikkert besøge, det er et lille kulinariske tempel. Stenbjerg Kro blev kongeligt privilegeret tilbage i 1790, og det er en oplevelse at spise frokost her, hvor personalet gør en dyd ud af at bruge lokale råvarer og egnens specialiteter. Man finder ikke noget på den daglige menu, som ikke har oprindelse i nationalparken. Dagens fangst serveres ikke med italienske citroner, men med en kompot lavet af lokalt dyrkede rabarber. 

Stenbjerg Kros egen præsentationsvideo.

Vi elsker denne lille perle omgivet af klitter, og hvor næsen fyldes med den skønne duft af saltet havluft, fyrretræer og frodig landbrugsjord. Gør som rejsende har gjort i hundredvis af år, bo på Stenbjerg Kro og bliv forkælet med god mad af friske lokale råvarer. Urter plukket i naturen, fisk direkte fra Vesterhavet og lækkert oksekød fra kvæg opdrættet i Nationalpark Thy. I højsæsonen er det en god idé at reservere bord i forvejen.

I dag bliver fiskerbådene stadig trukket op på stranden, som de gjorde for flere hundrede år siden.

Ikke langt fra kroen finder man Isbjerget. Nationalparkens højeste punkt hæver sig 56 meter over havets overflade og giver en storslået udsigt ud over store dele af parken. Herfra kan beman undre den helt unikke natur og måske få et glimt af parkens dyreliv.

Thy nationalpark
Fra toppen af Isbjerget er der en storslået udsigt over Nors Sø.

Det er også fra “bjerget”, at man får den bedste udsigt over Nors sø. Søen er blandt de reneste i Danmark og får hovedsageligt sit vand fra tilstrømning fra sprækker i kalkstensbassinet. Den har en usædvanlig rig og varieret flora og fauna, faktisk har den mere end 150 forskellige arter af smådyr, det største antal af alle søer i Jylland. Som en ekstra gevinst kan man bade i søen, og en god svømmetur var lige, hvad vi trængte til efter den ekstraordinært lækre frokost i Stenbjerg og bestigningen af Isbjerg.

Nors Sø

Der er så mange ting at lave og opleve i Nationalpark Thy og omegn. Vi har været der mere end én gang og har stadig ikke set det hele. Vi glæder os allerede til vores næste besøg.

Billedgalleri – lige lidt ekstra

2 thoughts on “Roadtrip gennem Nationalpark Thy

  1. Hi,
    Beautiful pictures of Thy National park. Just wanted to let you know that the deer you photographed is a fallow deer (dådyr) and not a red deer(kronhjort). Do only the second largest deer in DK, but no less beautiful You can see it on the antlers and the colouring on the tail. (And if it is the lack of spotting that confused you, as it did me, sometimes it is completely lacking in the winter fur of the fallow deer.
    https://www.naturbasen.dk/art/963/daadyr
    Kind regards, Tina

    1. Hi Tina.
      Thank you very much for your response. We have checked it out and can now call us specialists of Danish deers ;-). We have changed the photo, and hope this one is correct.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.