Valencia – en ganske særlig by

Valencia – en ganske særlig by

For flere år siden aflagde vi et kort besøg i Valencia og blev hurtigt klar over, at vi var nødsaget til vende tilbage en dag. I vinteren 2019 havde vi endelig mulighed for at grave dybere ned i denne helt fantastiske by, den tredjestørste i Spanien.

[WPC-vejr-id = “2819”/]

Når man rejser i Sydeuropa, er det ren forkælelse med maleriske byer, der udstråler middelalderlig charme, imponerende gotiske bygninger, storslåede kirker og katedraler, flotte pladser og spændende oldtidshistorie. Valencia er ingen undtagelse. Men hvad der virkelig gør denne spanske Metropol til noget usædvanligt og får dig til at tabe underkæben er La Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC), Kunst og Videnskabs byen. En futuristisk, arkitektonisk mirakel konstrueret i det udtørrede flodleje fra den tidligere Turia-flod.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling
Tidligt om morgenen og klar til en god dag på cykel gennem den fantastiske CAC

I århundreder kæmpede folk i Valencia med oversvømmelser fra den mægtige Turia flod og efter en ødelæggende oversvømmelse i 1957, der oversvømmede næsten tre fjerdedele af byen og hvor mere end 60 pesoner omkom, besluttede man at gennemføre et afvandings projek. Floden skulle lægges om. Således omdirigeredes vandet til et nyt flodleje sydpå, der nu leder vandet udenom byen.

Turia-haverne

Efter omlægningen planlagde byrådet en motorvej i den gamle flodleje. Men befolkningen i Valencia protesterede under mottoet “Sengen af Turia er vores, og vi ønsker den grøn!”. Indbyggerne vandt slaget, og byrådet besluttede istedet at forvandle flodlejet til en park. En beslutning, der for evigt ændrede byen Valencia.

Turia Gardens Valencia, Spanien, Valencia Palau de la Musica de Valencia
Palau de la Musica de Valencia

I dag fremtræder Turia Gardens som en kæmpe, fem kilometer lang, grøn slange gennem byen. Parken er et rekreativt mesterværk til gavn for borgerne og deres gæster. Haverne er et eldorado for løbere, vandrere, skatere, cyklister, børnefamilier med klapvogne, gamle og unge.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, Turia haver, blomstrende blomster
Selv om vinteren-tid vil du finde oceaner af blomstrende blomster i Turia Gardens

Det er muligt, at gå den næsten 9 kilometer lange gåtur fra Bioparc i vest til kunst og videnskab byen i øst.  Hver del af parken har sit eget udtryk og sin egen charme.

Turia Gardens, Valencia, Spanien
Hver del af den mægtige Turia Gardens har sin egen charme og udtryk.

I sidste ende belønnes man med den helt fantastiske og smukke Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC).

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, L ́Hemisferic, El Museo de las Ciencias Principe Felipe
Det er næsten som om de futuristiske bygninger i City of Arts and Science flyder på det krystalklare vand i de bassiner, der omgiver komplekset.

CAC er designet af den verdenskendte Valencia fødte arkitekt Santiago Calatrava. Det anses for at være en af de 12 skatte i Spanien sammen med for eksempel katedralen i Sevilla, La Sagrada Familia i Barcelona og Guggenheim Museet i Bilbao. Vi forstår helt sikkert hvorfor. Dette futuristiske, smukke, kulturelle og arkitektoniske kompleks vil forbløffe dig på en måde, du aldrig vil glemme.

Komplekset består af følgende bygninger:

El Palau de Las Arts Reina Sofia

Da Opera huset i Valencia officielt åbnede i 2005, var det kulminationen på 14 års arbejde for arkitekten Calatrava. Bygningen er noget af et mesterværk i moderne arkitektur. Synet af og turen omkring denne futuristisk bygning gav os gåsehud mere end én gang.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, El Palau de Las Arts Reina Sofia
Det ikoniske og vanvittigt smukke Opera House

Vi drøftede, om bygningen ligner et søgående skib eller et rumfartøj. Men i virkeligheden havde Calatrava en forhistorisk kæmpe krigers hjelm i tankerne, da han designede bygningen. Denne ikoniske konstruktion er uden tvivl et vartegn for byen Valencia, ligesom Opera Huset er blevet det for Sydney.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, El Palau de Las Arts Reina Sofia, Valencia operahus
Opera Huset har så mange smukke detaljer. For eksempel dette dørhåndtag. Hold øjnene godt åbne under et besøg, og bliv belønnet med mange overraskende detaljer.

Opera Huset strækker sig over mere end 55.000 kvadratmeter og er mere end 70 meter højt. Bygningen har 4 separate sale og kan rumme mere end 4000 tilskuere. Vi anbefaler at tage en af de meget informative guidede ture.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, operahus Valencia, El Palau de Las Arts Reina Sofia
Koncertsalen, som har plads til mere end 1400 gæster fungerer hovedsageligt som et operahus.

L’Hemisferic

Det smukke Planetarium og IMAX Cinema er tænkt som et gigantisk øje. Ligesom opera huset er det næsten som “øjet af viden” svæver på en overflade af vand. Hemisferic var den første bygning af CAC og også designet af Calatrava.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, L ́Hemisferic, IMAX
Prøv at besøge CAC dag og nat. Belysningen er spektakulær.

Det er en god og spændende oplevelse at deltage i en af de mange forskellige IMAX film vises på 900 kvadratmeter stor skærm.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, IMAX show, L ́Hemisferic
Prøv et af de mange shows i IMAX teatret i L ́Hemisferic. Vi blev begejstrede.

El Museu de Las Ciencer Principe Felipe

Denne monumentale bygning er et interaktivt museum for videnskab og ligner et gigantiske skelet af en hval. Denne store bygning fylder mere end 40000 kvadratmeter og er i øjeblikket den største udstillingsplads i Spanien. Videnskabs museets hovedformål er at stimulere nysgerrighed og kritisk tænkning.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, El Museo de las Ciencias Principe Felipe, Science Museum Valencia
El Museu de Las Ciencer Principe Felipe

Museet er fuld af interaktivitet og en legeplads for børn og voksne. Mottoet er “forbudt ikke at røre, ikke at føle, ikke at tænke”. Du kan nemt tilbringe timer i dette spektakulære museum.

L’Umbracle

Denne smukke bygning blev oprindeligt designet som en indgang til CAC. Det er 320 meter lang, 60 meter bred og 18 meter høj. Det huser i sit indre et udendørs kunstgalleri med skulpturer af nutidige kunstnere og en botanisk have med planter fra Valencia.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, L ́Umbracle, udendørs natklub,
Den vidunderlige L’Umbracle fungerer som en botanisk have og om sommeren som en meget populær udendørs natklub

Langs den centrale bue i bygningen, finder man 99 majestætiske palmetræer, plantet som en smuk kontrast til den fjerlette konstruktion. Om sommeren omdannes den ene ende af L’Umbracle til en stor udendørs natklub. Her kan man danse til den lyse morgen og nyde iskold Cava og Aqua de Valencia.

L’Agora

Den seneste af bygningerne i CAC. Indviet i 2009.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, L ́Agora, Turia-floden Valencia
For tiden (2019) gennemgår Agora en større renovering, men det er stadig en meget imponerende og smuk bygning.

Agora er også designet af Calatrava og er et multifunktionelt overdækket rum. Den kan rumme mere end 6000 gæster og er designet til at afholde arrangementer som koncerter, forestillinger, udstillinger og internationale sports begivenheder.

Udforskning af dag og nat

Vi vender flere dage tilbage, vandrer og cykler gennem dette hypnotiserende kompleks af La Ciudad de las Artes y las Ciencias. Vi kunne simpelthen ikke få nok.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, lur, hvile,
Træt efter hårdt arbejde med at udforske det store område. Heldigvis er der mange steder, hvor man kan tage en lille lur.

Da vi troede, vi havde set det hele, opdagede vi noget nyt og spændende. Komplekset er fantastisk og betagende i dagslys, men om muligt endnu mere om aftenen, når alle bygninger og bassiner er belyst på en spektakulær og dramatiske måde.

Vi giver denne futuristiske by for kunst og videnskab vores varmeste anbefalinger.

Calatrava, CAC, Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spanien, Iberia, cykling, nat tid i Valencia, Valencia nat.
At besøge CAC om aftenen giver en helt anden oplevelse.

Hotte tips
– Ciudad de las Artes y las Ciencias
– Turia Dalen
– Den gamle by
– Strandpromenaden
– Området Saplaya
– Tag en cykeltur langs kysten nordpå
– Området Ruzafa i bykernen
– Valencia by night
Godt at vide
– Der er gratis adgang til CAC, men der er entré til museerne, IMAX og Opera
– Besøg CAC i dagslys og også om aftenen. Lysindstillingen er fantastisk.
– Besøg ikke Turia-haverne om natten
– Lej en cykel.
– I højsæsonen gøre ved dine billetter på forhånd, når det er muligt
– Spis frokost på Palau de laMusica. Beliggende i Turia haverne tæt på CAC. De har en stille have,
hvor de serverer lækker mad og vin til en meget rimelig pris.
– Tag en pause ved siden af L’Hemisferic og prøv Tigernut mælk eller Horchata på spansk
[/su_box]

Valencia galleri – lige lidt ekstra 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.