Sevilla – kærlighed ved første blik

Sevilla – kærlighed ved første blik

Vi troede, at vi havde en ret god idé om, hvad vi kunne forvente i Sevilla, da vi rejste til den andalusiske hovedstad i efteråret 2019. Men det viste sig hurtigt, at vi ikke havde nogen idé om den storslåede pragt, vi skulle opleve.

Denne artikel indeholder sponsorerede links. Brug af dem vil ikke give dig nogen yderligere udgifter, men hjælper os med at tjene et mindre beløb.

Ikke engang i vores vildeste fantasi kunne vi have forudset, hvad vi skulle blive vidne til. Det er et skatkammer af historie, kultur, gastronomi, arkitektur, dans og musik. Efter et par timer var der ingen tvivl – Sevilla havde uden nogen anstrengelse katapulteret sig selv ind på vores top tre over byer, der er værd at besøge.

Seville house
Sjældent er vi blevet så overrasket over en by som i Sevilla.

Der er skrevet meget om Sevilla, og der er taget millioner af billeder, men ingen af dem fanger byen helt og holdent. Man bliver nødt til selv at besøge Sevilla for at forstå dens storhed og skønhed fuldt ud. På trods af det, vil vi forsøge at formidle vores oplevelser med den store dame i Andalusien.

Sevilla er en helårsdestination. De andalusiske somre har en tendens til at blive kogende varme, og Sevilla bliver ofte omtalt som Spaniens stegepande, så vi anbefaler, at besøge byen om foråret eller i efteråret.

Horse-drawn carriage Sevilla
Der er masser af muligheder, hvis man ønsker at beundre den indre by fra en hestevogn.

Desværre har tusindvis af andre turister fået den samme gode idé, men med lidt planlægning er det ikke noget problem. Første lektion: Besøg seværdighederne tidligt om morgenen eller endnu bedre sent om eftermiddagen, når dagsturisterne har forladt byen. Anden lektion: Book din entré på forhånd.

Man kan enten booke på de respektive steders websteder eller gennem et bookingbureau. GetYourGuide har udviklet en meget fin og yderst brugervenlig app til mobiltelefoner. Et meget nyttigt værktøj, når man rejser. Hvis man ikke booker i forvejen, ender man med at stå i kø i timevis og spilder dyrebar ferietide.

Sevillian Tapas bar. Tapas Bar. Seville
Typisk sevilliansk tapasbar

Det er, som om Sevillas kulturskatte er uudtømmelige. Stort set hver gang man drejer om et hjørne, er der en spektakulær bygning, en storslået kirke, en lækker tapasbar, en flamencodanser eller en smuk grøn park, som bare må opleves. Vi anbefaler, at bruge mindst 4-5 dage i byen. Vi brugte 10 dage og kunne sagtens have brugt et par dage mere.

Spanish fan. Fan. Hot summer. Cooling off
En spansk vifte er uundværlig på en varm sommerdag

Forvent ikke, at sevillianerne vil sprudle med deres engelske. Måske taler de ikke sproget, måske er de for generte til at bruge det, vi ved det ikke. Vi ved bare, at indbyggerne i Sevilla er passionerede, venlige og imødekommende mennesker, og med gestikulationer, kropssprog, tålmodighed og Google translate går det fint.

Sevillas katedral

Sevillas katedral, også kendt som Santa Maria de la Sede, er den tredjestørste kirke i verden og den største gotiske katedral. Katedralen er imponerende og kom i 1987 på UNESCO’s verdensarvsliste.

Seville cathedral
Katedralen dækker et areal på 11520 m2, og man føler sig lille, når man står i midten og kigger op på loftet 42 m over sig.

Katedralen er en af Sevillas største attraktioner, og der er altid mange besøgende, men folkene ved indgangen er effektive, og på grund af katedralesn enorme størrelse kan der være mange besøgende, før den føles overfyldt.

The cathedral, Seville
Byggeriet af katedralen begyndte i 1401 og varede i mere end et århundrede.

En undtagelse er dog klokketårnet, Giralda. Da det er et af højdepunkterne, er der altid en del besøgende, som enten er på vej op eller ned i tårnet. Lad dig dog ikke afskrække af antallet af turister, tårnet er bredt og føles ikke klaustrofobisk. Man går op ad en række af let skrånende ramper, der er brede nok til, at to heste, der går ved siden af hinanden, kan passere. Når man til når toppen af Sevillas ikoniske Giralda-tårn, belønnes man med den mest bemærkelsesværdige udsigt over den centrale del af byen fugleperspektiv.

Giralde, Seville cathedral
Uovertruffen udsigt fra Giralda

Et andet højdepunkt i katedralen er uden tvivl Christopher Columbus’ grav. Andre byer rundt om i verden hævder at have rester af verdens mest berømte opdagelsesrejsende, men nylige DNA-tests beviser utvetydigt, at denne grav rent faktisk indeholder resterne af Columbus.

The tomb of Christopher Colombus
Vi blev ramt af historiens vingesus her ved Christoffer Columbus’ grav.

Besøget koster 9€ og yderligere 3€, hvis du ønsker audioguide.

Alcazar Real

Det er ikke underligt, at Alcazar Real i Sevilla blev valgt som location for optagelser i “Game of Thrones”. Dette ekstraordinære kompleks er et betagende sammensurium af kristen og mudejar-arkitektur. Det vil katapultere dig hundreder af år tilbage i tiden.

Alcazar Real, Seville
Det Unesco-beskyttede Alcazar Real ligger i hjertet af Sevilla og er et af de ældste paladser, der stadig er i brug i verden. Når den spanske kongefamilie besøger Sevilla, bor de her.
Alcazar de Sevilla, Seville. Game og Thrones in Sevilla
Alcazar Real-haverne blev valgt som “Water Gardens of Dorne”, da der blev filmet til “Game of Thrones”.

Du kan bruge time efter time på at vandre rundt i et utal af smukke værelser, gange, festsale og de fantastisk anlagte haver. Reserver mindst 3-4 timer bare for at opleve det vigtigste. Der er altid en meget lang kø foran billetkontoret, så med fordel kan man købe billetter på slottets officielle websted, www.alcazarsevilla.org eller via GetYourGuide-appen.

Tag af sted tidligt om morgenen, før turistgrupperne begynder at ankomme. En billet koster 18,5€.

Et besøg i Alcazar er helt sikkert et af højdepunkterne på en tur til Sevilla.

Tapas

Det siges, at der er mere end 3000 tapasbarer i Sevilla. Vi anbefaler, at tage på en aftentapeo, en tapas-barcrawl. Gå fra bar til bar og smag en tapa eller to på hvert sted. Tapas er små tallerkener af velsmagende barmad. Oprindeligt er det meget enkle snacks som oliven, en skive saltet skinke, tortilla, en slags kartoffelomelet eller et stykke fåreost.

Giralde, Seville cathedral, central Seville, Old Seville, cobbled street
Brostensbelagt gade i det centrale Sevilla omgivet af hyggelige autentiske restauranter, caféer og tapasbarer

I dag er de små retter lidt mere sofistikerede. Det virker som om, at de fleste barer har de samme retter på menuen. Man går ikke galt i byen, hvis man bestiller mærkevaretapas som Salmorejo, en cremet tomatsuppe, Solomillo, svinekam eller Croquetas, små stegte kugler af bechamelsauce fyldt med grøntsager eller kød.

Tapas Seville
Nyd en traditionel tapa med et glas koldt øl.

Byen vrimler med traditionelle autentiske tapasbarer. Men det er også muligt at besøge ret sofistikerede, innovative restauranter, der eksperimenterer med tapas-konceptet, og hvor maden ligner retter, der serveres på toprestauranter.

Maden i Sevilla er en af de største attraktioner, og man behøver aldrig at spise det samme sted to gange, mulighederne er mange.

Der er så mange gode spisemuligheder i byen. Det er næsten umuligt at komme med anbefalinger, men efter 10 dage i Sevilla havde vi 3 favoritsteder.

På Casa Cuesta, casacuesta.net  får du god autentisk og meget lækker mad. Det er en af de ældste tapasbarer i Sevilla.

Casa Cuesta er en institution for tapas-kultur, keramisk tradition og Sevillas historie. Casa Cuesta er en af de få eksisterende barer i Sevilla, som begyndte at servere i det XIX århundrede.

Fra Casa Cuesta’s hjemmeside.
Casa Cuesta tapasbar, seville
Spisning under åben himmel på Casa Cuesta

Lige overfor Casa Cuesta finder du Taperia Bicho Malo på Calle Callao 5 i Triana. Her får du moderne, innovativ og spændende mad med et twist.

Maria Trifulca er dog vores absolut topvalg. Dette etablissement, der ligger lige ved siden af Guadalquivir, må være en af de mest charmerende, smukke og stilfulde barer og restauranter, vi nogensinde har besøgt.

Maria Trafulga, Seville
Maria Trifulca leverer dag og nat en fuldstændig betagende udsigt over floden og det centrale Sevilla, og hvis man skulle blive træt af denne fantastiske udsigt, kan man i stedet lade øjnene vandre rundt i de smukt indrettede lokaler.

Uanset om man sidder i baren, i restauranten indendørs eller på den fantastiske tagterrasse, føler man sig forkælet på grund af de ekstraordinære omgivelser.

Sangria, Maria Trifulga, Seville
Bortset fra en lidt kedelig bøf fik vi god mad, og her fik vi Sevillas bedste Sangria.

Cykling

Vi elsker at cykle, og når det er muligt, udforsker vi altid nye byer på cykel, og Sevilla var ingen undtagelse.

Biking, seville
Henrik – “En cykelkunstner” i de smalle gader i Triana-kvarteret.

I løbet af de sidste par år har de lokale myndigheder etableret mere end 80 km cykelstier, og cykling er blevet mere og mere populært. Det er muligt at leje cykler flere steder i byen, eller måske tilbyder hotellet cykeludlejning. Vi lejede cykler på vores hotel for kun 5€ pr. dag. Cykelstierne er tydeligt skiltet, og da Sevilla er flad som en pandekage, er byen ideel at udforske på to hjul.

Vores tur tog os over floden til Triana og derfra videre til Expo 92-området. Der er ikke meget tilbage af de næsten 30 år gamle Expo-pavilloner, og de pavilloner, der er tilbage, er temmelig nedslidte med en enkelt undtagelse.

CAAC, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo, Seville

Et tidligere kloster, som i dag er hjemsted for CAAC, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo. Til Expo 92 blev klostret restaureret og brugt som kongelig pavillon. I mange år fungerede det tidligere kloster også som en keramikfabrik.

CAAC, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo, Seville
De smukke bygninger ligger i et vidunderligt parklignende landskab med masser af citrustræer, smukke pavilloner og middelhavsvækster.

I de udendørs områder findes nogle ret sjove og lidt bizarre permanente kunstværker. Museet selv har midlertidige udstillinger med moderne kunst.

CAAC, Centro Andaluz de Arte Contemporaneo, Seville
CAAC er fyldt med overraskende kunstværker

Et komplet besøg på museet koster kun 3 €. Det usædvanlige sted kan nås fra byens centrum på 30 minutter på cykel og er en ægte skjult perle.

Fra CAAC krydsede vi floden igen og kørte mod Macarena, et af byens mest hippe og kreative kvarterer.

Macarena, Seville, Basilica de la Macarena
Den lille plads foran Basilica de la Macarena.

Hjemsted for unikke butikker, markedshallen Mercado de la Feria , lækre tapasbarer og ikke mindst Basilica de la Macarena, en smuk neobarok kirke, som huser den beundrede statue af Jomfruen af Håbet. På den lille plads uden for kirken er der flere hyggelige ølbarer. Her møder man beboerne i området og kan følge med i livets gang i lokalmiljøet. 

Marcarena, Seville
The small Macarena Bar is the perfect stop for a cold Cruzcampo beer

Vores cykeltur sluttede med en meget sen frokost på Plaza Alameda de Hércules, et af de mest trendy steder i byen. Men det er især om aftenen og om natten, at pladsen kommer til live. Hvis man vil have en munter aften i byen med cocktails og dans til ud på de tidlige morgentimer, er Plaza Alameda de Hèrcules stedet at være. Mere end én gang har vi festet, indtil solen begyndte at stå op.

Booking.com

Rooftop bars

Efter en lang dag med sightseeing, mange kilometers slentretur gennem byen og en mave fuld af lækre tapas er det tid til at slappe af. Find en luftig rooftopbar, der er masser af dem. Nyd et glas kold cava, et glas iskold tinto de verano (Andalusiens svar på sangria) eller en af de kreative cocktails.

Rooftop bar, Cathedral view, Seville
Fra de fleste af terrasserne har man en perfekt udsigt over Sevillas smukke skyline, og fra terrasserne i byens centrum findes en uforstyrret udsigt over den storslåede, oplyste katedral.

Vi var især begejstrede for baren på tagterrassen på det fornemme 5-stjernede EME Cathedral Hotel. Drinks er dyre, men man får god service. Atmosfæren er glamourøs, og man får den bedste udsigt over katedralen. I weekenderne er der musik. Rooftopbaren på Hotel Palacio Alcazar er et godt alternativ til EME. Drinks er billigere, men stadig velsmagende, personalet er imødekommende, og udsigten er imponerende.

Metropol Parasol

Las Sestas de Sevilla, Svampene i Sevilla, er den største træstruktur i verden. Det er et must at se, når man er i byen. MP ligger i udkanten af den gamle bydel og er let tilgængelig til fods fra de fleste andre centralt beliggende seværdigheder.

Or Sesta de Sevilla, Sevilla mushrooms, Seville, Metropol Parasol
Parasol Metropol om natten.

Konstruktionen består af seks store parasoller der minder om svampe og når næsten 30 meter op. De smukke parasoller er designet af den tyske arkitekt Jürgen Mayer, hvis design er inspireret af hvælvingerne i katedralen i Sevilla og ficus-træerne på den nærliggende Plaza de Christo de Burgos.

Or Sesta de Sevilla, Sevilla mushrooms, Seville
På øverste etage af Metropol Parasol kan man slentre fra svamp til svamp og nyde nogle af de bedste udsigter over byens centrum.

På panoramaterrassen er der desuden en lille café, hvorfra man har en fremragende udsigt over byen og dens omgivelser i fugleperspektiv. De fleste dage har MP åbent indtil kl. 23.00. Der er adgang til svampene fra kælderen, og en billet koster 5 €.

Plaza de España

Plaza de España må være en af Spaniens mest imponerende pladser med ikke mindre end 50000 kvadratmeter spansk kulturhistorie. Plaza de España med sin halvcirkelformede murstensbygning i renæssance/neo-maurisk stil blev bygget til den spansk-amerikanske udstilling i 1929. Den imponerer alle, der ser den for første gang.

Plaza de espana, Seville
Pladsen foran bygningen summer altid af liv, og myriader af lokale, turister, flamencodansere, guitarister, hestevogne, kunstnere og souvenirhandlere blander sig med hinanden.

Den massive bygning er den mest imponerende efter katedralen og imponerer med sin størrelse og storslåethed. Plaza de España er en sand arkitektonisk perle.

Plaza de Espana, Seville
Man kan bruge mange timer på at beundre de smukke søjler, de imponerende mosaikker i alle regnbuens farver og det gigantiske springvand midt på pladsen.

Parque de Maria Luisa

Den storslåede park er mere end 34 hektar stor og er en af byens største grønne lunger. Det er det perfekte sted at slappe af, slentre langs smukke gyder med palmer og appelsintræer eller endda tage en tur med en af de mange hestevogne.

Parque de Maria Luisa, Seville
Pitstop ved en af de mange vandfontæner i Parque de Maria Luisa

Parken var tidligere en kongelig have, men er i dag byens elskede offentlige park. I parken findes kanaler, museer, vandinstallationer, historiske bygninger og eksotiske vækster.

Parque de Maria Luisa, Seville
Vi nød især at se de smukke vandfontæner, hvor parkens store bestand af rosenringede parakitter legede og tog deres morgenbad.

Triana

Når man krydser den smukke Isabel ll-bro fra det centrale Sevilla, befinder man sig i det charmerende og farverige Triana-kvarter.

Isabel ll bridge, Seville
Puente de Isabel ll forbinder Triana-kvarteret med det centrale Sevilla

Triana er berømt for at have sin egen stærke identitet og rige kultur. I gamle dage var det ikke tilladt for zigeunerbefolkningen i Sevilla at komme inden for byens hovedmure, og derfor slog de sig ned i det, vi i dag kender som Triana.

Triana house, Seville
Typisk Triana-hus

Her levede de deres liv og udviklede deres egen spændende kultur, traditioner og historie. I dag omtales Triana som “den uafhængige republik Triana”. Byen er berømt for sine fantastiske tapas, flamencoscenen, de smalle gader, tyrefægtere, keramikværksteder, det fremragende madmarked, smukke kirker og det pulserende natteliv langs Calle Betis ved Guadalquivirs bredder.

Spanish Inquisition, Seville
Du kan få mere at vide om denne triste periode i Spaniens historie på det lille museum under Triana-markedet.

Det moderne Triana virker som et indbydende og lykkeligt kvarter, men der er også en mørkere side af dets historie. Det var lige her, at nogle af de frygtindgydende forfølgelser under den spanske inkvisition fandt sted.

Guadalquivir

Efter mange timers vandring i Sevillas gader og gyder har man måske brug for en siesta. Tag på en 1 times lang bådtur på den mægtige Guadalquivir-flod, og se Sevilla fra et nyt perspektiv. Man sejler forbi nogle af Sevillas mest ikoniske vartegn.

Gualdequevir, seville
En sejltur er en god måde at hvile fødderne på og måske tanke op med en kold drink.

Der er mange forskellige udflugtsbåde, nogle er meget store, andre er ret små og hyggelige. Gå efter de mindre. De er meget billigere. Når man står over for Puento de San Telmo og har Torre del Oro på din højre side, findes de mindre turistbåde på venstre side af broen. Billetsælgerne står sandsynligvis på gangstien ved floden.

Barrio Santa Cruz

Barrio Santa Cruz, Sevillas tidligere jødiske kvarter, er i dag det vigtigste turistkvarter, og det med god grund. Det er den mest maleriske og charmerende del af byen med smalle brostensbelagte gader og gyder.

Barrio Santa Cruz, Seville
Barrio Santa Cruz ligger tæt på de mest interessante seværdigheder, og det er her, man kan sidde uden for en bar og nyde nogle lækre tapas og vin, mens verden går forbi.

Barrio er fuld af historie, og her kan man kan vandre rundt og måske fare vild i de usandsynligt smalle gyder. De smalle huse læner sig så langt mod hinanden, at de næsten kysser. Vi blev straks forelsket i dette utroligt charmerende kvarter. Gamle paladser, kirker, maleriske pladser og skjulte passager kæmper om ens opmærksomhed.

Flamenco

Man har ikke rigtig været i Sevilla, før man har oplevet flamenco. Det er ikke svært at finde et sted i byen, hvor den lidenskabelige dans og musik bliver opført.

Flamenco, Seville
Det er muligt at nyde flamenco på næsten alle pladser i det centrale Sevilla.

Man møder ofte dansere og musikere, der opfører deres kunst på gaderne og pladserne i byens centrum. Men hvis man virkelig ønsker at opleve den traditionelle flamenco, bør man besøge et af de mange shows. En del af dem virker ret turistede, men på La Carboneria, Calle Levíes 18, havde vi den mest fantastiske flamencooplevelse.

La Carboneria Flamenco, Seville
Den lidt anonyme indgang til det mest fantastiske og autentiske flamenco-sted i Sevilla.

I det, der lignede en blanding af en gammel stald og et autoværksted, blev vi bænket sammen med lokale og andre turister, der havde fundet dette sted i en skjult baggård. Stemningen var i top og blev bedre og bedre jo mere vin og kold sangria tilskuerne indtog.

La Carboneria Flamenco, Seville
Lad showet begynde

Dansen var helt fantastisk. De optrædende var så talentfulde og udøvede deres kunst med stor passion og glæde. Showet starter kl. 21.30, men kom mindst en time før, hvis der skal sikres gode pladser. Baren åbner for drinks kl. 19.30, og en time før showet begynder kan man også købe meget enkle tapas. Der er fri entré.

På Lonely Planets liste over de bedste byer at besøge i 2018 er Sevilla placeret som nummer 1 ud af 10 . Vi ved ikke, om denne placering har haft nogen indflydelse på tilstrømningen af turister. Det er en kendsgerning, at Sevilla-regionen har mere end 2 millioner turister hvert år, og antallet er stigende. Vi forstår godt hvorfor. Sevilla er fænomenal.

Her boede vi

Alcazar de Eva Maria

Alcazar de Eva Maria er det perfekte sted at bo, når man er i Sevilla. Beliggende i et gammelt andalusisk hus, smukt restaureret og med en afslappet og behagelig atmosfære. Det lille hotel-hus drives af den dejlige og meget hjælpsomme Eva Maria. Det ligger lige i centrum af Sevilla inden for få minutters gang til katedralen. Det lille hotel har kun 7 værelser, som alle er meget charmerende indrettet. På taget er der en dejlig tagterrasse med loungemøbler og et lille køleskab godt fyldt med kolde, gratis drikkevarer.

Morgenmaden er inkluderet i prisen og er selvbetjent. Man får al den hjælp man kan ønske dig fra det yderst venlige og hjælpsomme personale. Det er muligt at leje cykler på Alcazar for kun 5 € pr. dag. Eva Maria hjælper på enhver måde. Forvent ikke, at personalet forstår eller taler engelsk, men med lidt tålmodighed, gestikulationer og Google Translate er der ingen problemer. Vi elskede bare Eva Marias sted ville uden tvivl vælge dette lille hotel igen og igen.

Overnatnings værdi for pengene

Vi boede også på

Hotel MonteolivosBook here

Vi elskede vores ophold på det lille og meget hyggelige Hotel Monteolivos, og især den grønne, frodige have med swimmingpool var en stor bonus. Efter en lang dag med sightseeing var det balsam for krop og sjæl med et par timers afslapning på en liggestol og med mulighed for at hoppe i den kølige og beroligende pool. Hotellets 34 værelser findes i 4 forskellige typer. Alle har gratis wifi, aircondition og gratis toiletartikler. Hotellet virker velholdt og rent. Personalet er meget imødekommende, smilende og hjælpsomme. Morgenmaden er lidt simpel, men frisk. Hele dagen er der gratis selvbetjent kaffe i spisestuen/selskabsstuen. Man når byens centrum på 25 minutter til fods, men har også mulighed for at tage den offentlige bus kun 5 minutter fra hotellet.

Overnatnings værdi for pengene

Galleri. Bare nyd det eller klik for at få et nyt billede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.