Malta – et betagende kludetæppe

Malta – et betagende kludetæppe

Når man besøger den lille østat Malta i den sydlige del af Middelhavet, skal man være forberedt på en fantastisk rejse ind i historien.

De maltesiske øer har en mere end 7000 år lang og meget farverig historie. Øerne er blevet erobret igen og igen, og den dag idag findes masser af beviser på denne utrolige historiske arv, uanset hvor man bevæger sig på disse solbeskinnede øer.

Gamle templer, slotte og fæstninger, det ene større, smukkere og mere betagende end det andet. Vi tabte kæben mere end én gang.

Typiske balkoner og kanapper af træ og glas ses i mange af de ældre, storslåede bygninger i Valletta. I dag er mange af dem i en meget dårlig forfatning, da kunsten at lave disse smukke tilbygninger til husene er et uddøende erhverv.

Men Malta er så meget mere end historie. Når sulten efter gammel historie og forhistoriske seværdigheder er stillet, kan man tage på stranden. Der er så mange at vælge imellem, og de er alle let tilgængelige med offentlig bus. Busbilletterne er billige, busserne kører ofte, og netværket er forgrenet, så der er ikke behov for en lejebil.

De maltesiske øer byder på et stort udvalg af vidunderlige strande. Lige fra den lange sandstrand i Mellieha i nord til St. Peter’s naturlige pool i syd. Og husk at medbringe snorkel. Vandet er generelt krystalklart, og undervandslivet er smukt.

Vores insidertip til snorkling må være nordkysten ved siden af The Ramla Resort, og til dovne stranddage må vores bedste valg være Mambo’s Beach Club ved Armier Bay helt mod nord.

Den Blå Lagune på den lille ø Comino er et andet hotspot. Det er vanskeligt at finde mere dragende havvand end her. Det akvamarinblå vand tiltrækker som en magnet. Den smukke lagune er meget populær, og især i højsæsonen er de smalle hvide sandstrande og klipper fyldt med dagsturister. Man kan tage af sted sidst på eftermiddagen, når menneskemængderne er vendt tilbage til Malta, hvis man vil hav oplevelsen af det utroligt postkortlignende paradis.

Den blå lagune på den lille ø Comino

Hvis du kan rive dig løs fra din solseng på din yndlingsstrand ……… en ganske stor udfordring synes vi, er der fantastiske byer at udforske. De ligger som perler på en snor.

Valletta, Maltas storslåede hovedstad

Den fantastiske hovedstad blev navngivet af Johanniterordenen. De kaldte den “Humilissima Civitas Valletta” – Valletta, den ydmyge by. Men der er intet ydmygt ved denne helt overvældende smukke gamle by. Valetta trak tæppet væk under os, tog pusten fra os og fik os til at forelske os i den på et øjeblik.

I 1980 blev Valletta optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, og vi forstår godt hvorfor.

Valetta i solnedgangen. Det gyldne sollys lyser op i de gule kalkstenshuse. Dette billede er taget fra Sliema

Valletta blev designet og bygget af Johanniterordenen omkring 1566 og er for det meste bygget i den karakteristiske maltesiske gule kalksten. Valletta blev oprindeligt bygget som en fæstning, og byggeriet blev finansieret af flere europæiske lande. Resultatet blev en unik by i barokstil. I dag er der kun få steder i verden, hvor man kan finde så meget barokarkitektur som i Valletta.

Valletta er en af de mindste hovedstæder i Europa, og den bedste måde at udforske byen på er til fods. Man ved aldrig, hvad der venter om det næste hjørne.

Et af vores fovoritsteder i Valletta må være Upper Barrakka Gardens. Peter og Paul Bastion, det højeste punkt på bymuren, og herfra har man en unik panoramaudsigt over Vallettas naturlige havn, den historiske Grand Harbor. Og storslået er den, en af Europas bedst bevarede naturhavne.

Upper Barrakka Gardens

En dagstur til Medina

En ferie på Malta skal også indeholde et besøg i Mdina. En af de mindste, mest kompakte og bedst bevarede middelalderbyer i verden. Denne lille by er meget smuk, men det mest fascinerende er stilheden. Af samme årsag er Mdina også kendt som den tavse by. Ingen biler er tilladt inden for bymurene, og små skilte på byens bygninger minder dig om at være stille.

Stilheden giver Medina en helt særlig atmosfære.

Ved et besøg i Mdina, skal man besøge Fontanella tea garden og prøve en af deres lækre kager. Caféen har Maltas absolut bedste udsigt, og hvis man kombinerer den med et stykke af deres Casatella-kage, vil føler man himlen lidt tættere på.

Er man på Malta på en søndag, så prøv at besøge den charmerende fiskerby Marsaxlokk. Byen er kendt for sit store fiskemarked om søndagen og for sine Luzzus, små dekorative malede både, der vugger på bølgerne i bugten. Størstedelen af Maltas fiskerflådehar base her.

Når man besøger Malta, synes vi, at en tur til naboøen Gozo burde være obligatorisk. Vi elsker denne lille ø-perle. Hovedbyen, Victoria, er et behageligt bekendtskab med sin barokke katedral og citadellet, men det, der virkelig fascinerede os, var Dwejra Bay. Et spektakulært naturvidunder.

Azure window at Dwejra Bay, Gozo som det å ud indtil 8. marts 2017, hvor en voldsom storm desværre fik overlæggeren tila t briste. Dwejra Bay er dog fortsat et smukt og spektakulert sted.

Malta – hotte tips   

  • Mambo’s Beach Club, Armier Bay
  • Upper Barrakka Gardens, Valletta
  • Fontanella Garden, Mdina
  • Dwejra Bay, Gozo
Her boede vi

Ramlabayresort

Ramla Bay Resort er et stort, dejligt hotel i resort-stil langt mod nord på Malta. Det tilbyder store værelser med balkoner, der vender ud mod Middelhavet og Gozo. Mellieha kan nås på få minutter med offentlig bus. Busstoppestedet ligger 10 minutters gang fra hotellet. Hotellet har en vidunderlig privat strand med gode snorkelmuligheder og 3 swimmingpools. Morgenmadsbuffeten er lækker med et stort udvalg. Personalet er søde og hjælpsomme.

Værdi for pengene

Vi boede også her

Maritim

Hotel Maritime Antonine ligger i hjertet af Mellieha. Det ligger på en bakketop, og fra swimmingpoolen på taget har man en fantastisk udsigt over byen og landskabet. Fra hotellet er der en gåtur ned ad bakke til Maltas længste sandstrand. Det er også muligt at tage en bus direkte fra hotellet. Hotelværelserne er store med behagelige senge. Mange af værelserne har balkon.

Hotellet har 3 swimmingpools.

Morgenmaden serveres som buffet og kan spises ude i den dejlige have.

Det tager ca. 30 minutter i bil fra Luga Lufthavn til hotellet.

Værdi for pengene

Her boede vi også

Hotel Fortina

Hotel Fortina ligger i hjertet af Sliema. Hotellet ligger på havnefronten i Sliema og har en fantastisk udsigt over Valletta. Hotellet har flere swimmingpools. Vi var især vilde med poolen, der er bygget på en platform i vandet. Herfra har man en storslået udsigt mod Valletta og Manoel Island. Der er kun en kort gåtur fra hotellet til de små færger, der sejler til Valletta inden for få minutter. Værelserne er store, men lidt charmeforladte. De har alle balkon med udsigt over den frodige have. Morgenmadsbuffeten er ok, og personalet er venligt og hjælpsomt.

Værdi for pengene

 

Nyttige links   

www.airmalta.com

http://www.visitmalta.com/

https://www.publictransport.com.mt

http://whc.unesco.org/en/list/131

http://www.malta.com/en

https://www.visitgozo.com

http://fontanellateagarden.com

http://www.ramlabayresort.com

http://www.maritim.com.mt

http://www.hotelfortina.com


Galleri – lige lidt ekstra


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.