Hvar – en sand kærlighedshistorie

Hvar – en sand kærlighedshistorie

Vi har været vilde med Kroatien i flere år, og da vi besøgte dette smukke land på Balkan i sommeren 2018, blev vi endnu mere forelsket i det.

Dette indlæg indeholder affiliate-links. Hvis du booker din rejse og indkvartering via vores links, får vi en lille provision 🙂

Kroatien er et sandt overflødighedshorn af oldtidshistorie, ubeskriveligt smukke nationalparker, barske kystlinjer, krystalklart havvand, en venlig og smilende befolkning, gamle byer, hvoraf mange er på UNESCO’s kulturarvsliste, brusende floder, vilde bjerge og mere end 1200 større og mindre øer. Vi besluttede os denne gang for at tage på øhop og startede på øen Hvar, og hvilken fantastisk beslutning det viste sig at være.

View-point, view, Spanjola, landmark, Hvar, Croatia, Hvar town, Pakleni, up-hill, Mediterranean, Adria
Den utroligt smukke udsigt fra Spanjola mod Hvars gamle bydel og Pakleni-øerne. Når man belønnes med en udsigt som denne, glemmer man hurtigt den anstrengende tur op ad bakken under en brændende sommersol.

Denne utroligt smukke ø kom helt ind under huden på os og fik vores kærlighedsaffære med Kroatien til at blusse op med en vild og ukontrollabel ild. Vi forstår helt hvorfor Hvar er blevet rangeret blandt de 5 bedste europæiske destinationer at besøge i 2018 og blandt de 10 smukkeste øer i verden.

Kroatiens fjerdestørste ø har alt, hvad man kan ønske dig. Mere end 2.700 solskinstimer om året, et ginklart, lunt hav, smukt restaurerede gamle byer, vidtstrakte lavendel- og vinmarker, hyggelige cocktailbarer og smagfuldt indrettede restauranter, der serverer delikate retter lavet af lokale råvarer.

Redtiles, roof-tops, Hvar town, Hvar, old town, Croatia, Europe,
Den gamle bys tage med de smukke røde teglsten.

Øen siges at være den mest mondæne destination i Kroatien, men heldigvis har den stadig bevaret sin charme, og bliver man træt af menneskemængderne, jetsettet og de unge festende hipsters i Hvar by, er der kun en kort køretur til små landsbyer, hvor tiden synes at være sat på standby.

Den eneste ulempe ved Hvars stigende popularitet er de stigende priser. Generelt er priserne lave i Kroatien, men ikke på Hvar. Prisniveauet er ca. som i Danmark.

En godt tip til at spare penge og ovenikøbet få højere kvalitet og bedre betjening, er at bevæge sig væk fra alfavej til de smalle brostensbelagte gader væk fra den centrale plads. Priserne er ofte lavere, maden er bedre og drinks er større.

Pavement, harbour promenade, promenade, harbour, palm trees, old town, Hvar, Hvar town, Croatia, Europe, sea, Mediterranean, Adria, partying,
Den smukke og elegante havnepromenade i Hvar by. Om aftenen er stedet fyldt med glade festende mennesker.

Så snart man hopper af færgen i enten Hvar by eller Starigrad (færgehavnen for bilfærgerne) fornemmes det, at man er ankommet til en ø. Livet synes at gå lidt langsommere her, og det er for os en af de store attraktioner ved ølivet. Måske ikke i Hvar by i højsæsonen, men man behøver blot at bevæge sig et par kilometer uden for byens byskilt, før man overvældes af stilheden, den vilde barske kyst og det safirblå hav. Hvar har alt, hvad man kan ønske sig.

Hvar harbour, bronce statue, sculpture, beautiful, Hvar old town, seafront, summer, europe, Croatia,
På en slendretur langs havnepromenaden i Hvar, møder man denne fine lille bronzeskulptur af en meget betænksom person. Gad vide hvad personen grubler over?

Hvar by

Under vores besøg på øen Hvar boede vi lige uden for den smukke gamle middelalderby Hvar og blev straks forelsket i denne eventyrlige perle. Hvis man kan abstrahere fra hundredvis af andre turister, moderne butikker og restauranter, er det næsten som at være katapulteret hundredvis af år tilbage i tiden.

alley, cobblestone, steep, medieval, old town, alleyways, Hvar, Hvar old town, Croatia, Europe,
En af de typiske stejle små gyder, som du finder overalt i den gamle bydel

Man mister let pusten over dette historiske sted, der ligger gemt væk i en lille bugt omgivet af smuk natur og et hav så blåt som det kan blive. Byen er delvist bygget på et lille bjerg, og byens små gyder kravler op i højden, hvilket betyder, at store dele af byen er bilfri. Når man først kommer væk fra havnepromenaden og den centrale plads, forsvinder lydene, og man kan næsten mærke historiens vingesus.

Town square, square, Hvar town, Hvar, restaurants, cafes, people, summer, vacation, Europe, Islands, summer evening, history, Croatia
Hvars hovedtorv. Med sine mere end 4.500 m2 er det det største torv i Dalmatien. Her finder man masser af restauranter og caféer, men leder man efter frokost eller aftensmad, anbefaler vi at udforske de små gader og gyder i stedet. Maden er ofte bedre og billigere her.

Byen Hvar har en lang og fornem historie som et handels- og kulturcentrum, og overalt i den gamle bydel får man en meget klar fornemmelse af byens betydning i gamle dage. Faktisk har Hvar by en mere end 500 år lang historie som en del af det venetianske imperium.

Nogle af de syv hundrede år gamle mure er stadig bevaret, og det samme gælder mange af de adelige huse og offentlige bygninger. Man kan nemt bruge time efter time på at udforske de kuperede gader, de brostensbelagte gyder og de små pladser. Hvar præsenterer sig på mange måder som et stort frilandsmuseum. Århundrede efter århundrede har slebet dens sten og formet dens udseende.

Hvar, Hvar town, harbour, old town. Spanjola, sailing, Croatia, Europe, Mediterranean, Adria, Sea, water
Vi nærmer os Hvars havn om bord på en af de små taxibåde, som kan lejes for et par Kunas.
Herfra får man et storslået glimt af den imponerende Spanjola.

En af de største attraktioner i Hvar er uden tvivl det venetianske fort, Spanjola, fra det 16. århundrede. Det tog næsten 300 år at færdiggøre denne utrolige bygning. Fæstningen stod færdig i 1551, og herfra har man den mest eventyrlige udsigt over byen, havet og Pakleni-øerne. Gennem tiderne har fortet været udsat for mange krige og skader, og det har endda været brugt som et populært diskotek, men i dag er det blevet forvandlet til et smukt historisk monument. Der er en lille cafe på stedet, hvor man kan hvile benene og få en kold drink. Vandreturen op ad bakken kan være ret anstrengende i den varme sommersæson.

Venetian fort, Spanjola, view-point, view, Pakleni, Pakleni Island, old town, Hvar, Hvar town, rooftops, Europe, Mediterranean, Adria, beautiful
Udsigten mod havnen og Pakleni-øerne fra Spanjola er bedårende.

Det tager ca. 20-30 minutter at gå fra den nedre del af byen til indgangen til fortet. Stien er godt skiltet. Det er også muligt at tage en bil til indgangen, men hvis det er muligt, anbefaler vi at gå gennem den smukke middelhavshave, som man passerer undervejs.

Jerolim-øen

Efter timers udforskning af Hvar by er det tid til at vise badetøjet frem. Strandene er for det meste klippestrande og småstenstrande, der ligger spredt rundt om på øen i små bugter. Vandet er næsten gin-klart ved kysten og skifter til turkisblåt og længere ude på havet til det dybeste dybblå vand. Det er uproblematisk at gå på stenene, men klipperne kan være skarpe, og man kan støde på de sorte, piggede søpindsvin, så vi anbefaler at bruge badesko. Der er nogle ret fine strande i gåafstand fra Hvar by, men i højsæsonen i juli og august har de tendens til at være overfyldte og larmende. Vores anbefaling er at leje en af de mange taxibåde i havnen og sejle ud til Pakleni-øerne.

taxi-boat, sailing, Hvar harbour, Hvar, Europe, Balkan, Croatia, Mediterranean, Adria, Pakleni island, Kunas
En rundtur til Jerolim, en af Pakleni-øerne, koster kun 50 Kunas.

Hvorfor Pakleni-øerne oversættes til Helvedesøerne forstår vi ikke, de er helt sikkert så langt væk fra Helvede som muligt. De smukke øer ligger som perler på en snor lige ud for Hvars kyst. Det tager ca. 20 minutter at komme dertil, afhængigt af hvilken ø man vælger, og det koster 50 Kunas tur/retur. Der er flere muligheder at vælge imellem, uanset om man er til fest eller bare simpel afslapning.

Sea, Jerolim, beach bar, nudism, laziness, wonderful, Hvar, Croatia, Balkan, Europe, Island, chilling, swimming, Pakleni Island
På den lille ø Jerolim kan man tilbringe en dag fyldt med intet andet end hav, sol og dejlig dovenskab. Whats not to like?

Vi tog til Jerolim mere end én gang. Denne lille perle indtog vores hjerter. Man kan enten stå af ved det første stop, hvor der findes en smuk stille strand med en ret simpel, men meget hyggelig strandbar. MAn kan også fortsætte til Carpe Diem Beach, hvor folk fester dag og nat. Vi valgte den første mulighed. Her nød vi den smukke lille bugt med fantastisk klart vand. Det er muligt at leje solsenge på træplatforme, der er bygget på klipperne. Baren serverer kolde drikkevarer og simpel mad. Atmosfæren er meget afslappet, og stranden er aldrig overfyldt som på hovedøen. Sikke et fantastisk sted at tanke energi. Bemærk at badetøj er valgfrit på den lille strand, så forbered jer på at møde badegæster i den skikkelse, som Vor Herre har skabt os.

Jerolim, Hvar town, Hvar, beach bar, cosy, cafe, Croatia, Balkan, Europe, nudism
Den lille hyggelige strandbar serverer lette caféretter og er velassorteret med kolde øl og kølig hvidvin.

Tag den lokale bus

Det kan være noget af en udfordring at søge sig væk fra den fantastiske by Hvar og de smukke nærliggende strande, men øen har så meget mere at tilbyde sine besøgende. Man bør gøre sig selv en tjeneste og køre øen rundt på kryds og tværs og opleve vidunderlige landskaber, historiske byer, betagende udsigtspunkter, afsondrede bugter eller måske Stari Grad-sletten, der er på Unesco’s verdensarvsliste.

Bay, sea, skies, trees, small boat, Croatia, Hvar, swimming
Typisk Hvar landskab.

Der er flere muligheder, når det gælder transport på øen. Vi valgte at tage den lokale bus. Busserne på Hvar drives af selskabet Cazmatrans, og deres busser forbinder alle fire kommuner, men udgangspunkt og endestation er altid Hvar by. Busbilletter købes om i bussen, direkte af chaufføren og priserne er meget rimelige. Hyppigheden af afgangene stiger i løbet af sommersæsonen. Shortcode

I århundreder var Hvar kendt som lavendeløen, og næsten 10 % af verdens produktion af lavendelolie kom herfra. I dag er produktionen af lavendelolie blevet meget begrænset, men i lavendelhøjsæsonen bliver man fortsat imponeret over duften og de store områder med de smukke lyslilla blomster, der vokser i den stenede jord.

lavender, bees, summer, purple, lilac, Hvar, Croatia, Balkan
Et af de smukkeste syn på Hvar i slutningen af juni/starten af juli er uden tvivl de blomstrende lavendelmarker. Billede: Billede: Pixabay, af Castleguard

Der findes lavendelmarker omkring Zasatrazisce, Gdinj og Bogomolje, og i slutningen af juni afholdes der endda en lavendelfestival i Velo Grablje.

Både Jelsa og Stari Grad har regelmæssige busforbindelser og er begge et besøg værd. Vi synes ikke, at de har helt den samme fantastiske skønhed som Hvar by, men de har helt sikkert deres egen charme. Livet leves i et langsommere tempo her.

cobbled-stone, small alley, alleyway, history, atmosphere, Stari Grad, Croatia, Hvar, Balkan
De brostensbelagte gyder i Stari Grad emmer af charme, og man fornemmer historiens vingesus.

Stari Grad eller den gamle bydel på er faktisk den ældste by i Kroatien og går tilbage til 384 f.Kr. På grund af dens meget lange historie har tiden efterladt mange monumenter i byens bystruktur. Når man går gennem de smalle brostensbelagte gader og små pladser kan man næsten høre fortidens hvisken. De gamle huse og bygninger er blevet restaureret med stor kærlighed, og i dag kan man let mærke tidligere tiders herlighed. Den gamle bydel i Stari Grad, der kun er for fodgængere, ligger tæt på byens marina. Herfra kan udsigten over fjorden og de mange skibe, der dagligt anløber den lille maleriske havn, nydes.

Town-house, stone house, old house, Stari Grad, typical, Hvar, Croatia, Balkan
Typisk byhus i Stari Grad

Nårman kører fra Stari Grad til Jelsa, passerer man Stari Grad-sletten. Sletten er en af Kroatiens 7 UNESCO-beskyttede lokationer og er et besøg værd.

Den store slette udgør øens centrale område og er faktisk et kulturlandskab, der er formet af tusinder af års menneskeligt arbejde. Her findes stier og lave stenmure, der går på kryds og tværs af landskabet. Et fantastisk omfattende system af grækernes arealanvendelse og landbrugskolonisering, der går tilbage til det 4. århundrede f.Kr. De græske kolonisatorer opdelte jorden i parceller og plantede oliventræer og vindruer, de samme afgrøder, som man finder den dag i dag. Ved et besøg på Stari Grad-sletten, får man et glimt af 2400 års historie. Så længe har dette stykke land været næsten uændret.

Stari Grad Plain, Stari Grad, grapevines, crops, farming, Hvar, Balkan, Islands,
Vindruer er en af de almindelige afgrøder, som findes på Stari Grad-sletten.

Stari Grad-sletten er den bedst bevarede af sin art i hele Middelhavsområdet.

Efter en god dag i Stari Grad og måske på sletten, er der mulighed for at spise en sen frokost på en af de mange restauranter omkring den smukke havn, når man ankommer til Jelsa.

Hvar, Jelsa, Jelsa harbour, small boats, Croatia, summer
Den smukke havn i Jelsa

Efter frokosten bør man vandre gennem byens smalle gyder eller måske nyde en længere gåtur til Naturo strandbaren. Herfra er der den mest fantastiske udsigt over den lille bugt.

finale, chilling, wine, white wine, Saltwater, fantastic, crystal clear, Hvar, Jelsa
Efter en lang dag med bussen er den perfekte afslutning helt sikkert at tilbringe et par timer på den fantastiske Naturo bar. Herfra har man den mest fantastiske udsigt til en lille bugt, og fra baren har du direkte adgang til det krystalklare, lune hav.

Snup en svømmetur i det krystalklare vand, nyd solen eller tag en lur på en af de små træplatforme, der er spredt ud over klipperne, eller bare slappe af i en liggestol, med et glas koldt kroatisk hvidvin.

White wine, Sauvignon blanc, Saltwater, Naturo bar, Jelsa, bus-tripping, Croatia, Hvar, Bay, Swimming, wine drinking
Kroatien producerer nogle yderst delikate vine. En af vores favoritter er den sprøde “Saltwater”, en vidunderlig Sauvignon Blanc fra Slavonien.

Øen Hvar har noget at tilbyde alle sine besøgende. Vi ser allerede frem til vores næste ophold.

Vi boede her

Apartments Micic

Lejlighederne ligger kun 250 meter fra den gamle bydel og 500 meter fra den nærmeste strand. Du finder restauranter, caféer, cocktailbarer, dagligvarebutikker og supermarkeder inden for få hundrede meter. Lejlighederne har terrasse eller balkon med en upåklagelig udsigt over byen og fæstningen. Du kan vælge mellem værelser eller lejligheder med veludstyrede køkkener. Lejlighederne er meget rene og rolige. Jelena og hendes familie er venlige, og de henter dig ved ankomsten og bringer dig tilbage ved afrejsen (afhentning sker ved busstationen, da biler ikke er tilladt i byen, hvor færgerne lægger til). helpfull

Værdi for pengene

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-passports-ny.jpg

Godt at vide
  • Hvis det er muligt, så køb færgebilletten i forvejen, så du undgør folkemængden i Split
  • Besøg Restaurant Lucullus mindst en gang. De serverer lækker mad, og personalet er søde og sjove.
  • Drik en cocktais hos Ka’lavanda Music Bar
  • Tag en taxibåd til Jerolim island
  • Nyd en solnedgang på HulaHula bar
  • Husk at medbringe badesko pga. den stenede strand og søpindsvin.
  • Besøg levendelmarkerne.
  • Besøg Stari Grad
  • Køb en flaske lokal produceret Prosek med hjem
  • Næsten ingen restauranter eller barer modtager kreditkort, men der er masser af hæveautomater tilgængelige.

Galleri – lige lidt ekstra 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.