Aktiv ferie i Soça dalen

Aktiv ferie i Soça dalen

Slovenien er et himmelrige for feriegæster på udkig efter noget andet end dovne dage på stranden og Sôca dalen er stedet at indfinde sig, hvis man er på jagt efter aktive udendørs eventyr. Her findes mere end 60 agenturer, der tilbyder et overvældende udvalg af alle mulige mere eller mindre hals-brækkende aktiviteter.

[wpc-vejr id=”3325″ /]

Dette indlæg kan indeholde sponsorerede links.

Vi boede i den lille landsby Kobarid. Her findes alt, hvad man kan ønske. Den lille charmerende landsby er kendt for slaget ved Caporetto under første verdenskrig og er nævnt i Ernest Hemmingways uforglemmelige roman, A Farewell to Arms.

Slovenien, soca-dalen
Kobarid var en meget behagelig overraskelse. En hyggelig lille landsby med overraskende gode restauranter, livlige barer og stemningsfulde beergardens.

I de omkringliggende bjerge, støder man på masser af ruiner fra skyttegrave, hvor rædselsvækkende kampe fandt sted under 1. verdenskrig. Vi tænker ikke man skal bruge for meget af din dyrebare ferie på den triste affære. I stedet bør man nyde den utroligt smukke dal og alle dens muligheder. 

Vandring i Soča dalen

I Kobarid findes supermarkeder, små købmandsforretninger, rejseselskaber, beergardens, caféer og et stort udvalg af overraskende gode restauranter. Kobarid siges at være lidt af en gastronomisk højborg.

Gastronomi i Kobarid

Restauranten Hiša Franko, hvor Ana Roš, der blev erklæret verdens bedste kvindelige kok i 2017, er kok, er kronens juvel. Vi fik også meget lækker mad på Restaurant Topli Val. Besøger man denne restaurant, så prøv deres Porkbelly, den er så lækker, at man hører englene synge. Efterfølgende kan det anbefales at besøge Hiša Polonka, som ikke kun byder på god mad, men også velsmagende øl brygget lokalt af et par brødre.

Besøg Hisa Polonka, og du er garanteret en munter aften.

Hiša Polonka blev i 2019 valgt ind i den nationale top 3 ved den slovenske Restaurant Awards. Vi elskede atmosfæren og en hyggelig stemning.

Det gode ved Kobarid og Soča dalen er, at du ikke behøver at bekymre dig når du fylder maven med den lækre mad og alt det velsmagende øl og delikat slovensk vin. Dine dage vil være fyldt med oceaner af kalorie-brændende aktiviteter. I slutningen af din ferie, vil du ikke have fået en enkelt ekstra gram fedt på kroppen.

På vej til Kozjak vandfald, passerer man denne smukke hængebro.

Udforskning af Soča dalen

Soča dalen er et naturligt vidunder, og man betages af de grønne skove, de imponerende bjerge i de julianske alper, vandfaldene og det smaragd krystalklare vand i Soča floden. Floden siges at være en af de smukkeste floder i Europa.

Floden giver mulighed for de vildeste vandaktiviteter såsom kajak, rafting, hydrospeed, riverbug, stand up paddleboarding og canyoning. For de mindre eventyrlystne er der mulighed for at sejle i kano, fiske og svømme. 

Kajak på Soča floden, Billede af Niksy fra Pixabay og White Water Mag Ltd

Det krystalklare vand er absolut indbydende og i sommervarmen er det forfriskende med en kold dukkert. Og koldt er det. Om sommeren når vandtemperaturen kun 15-17 grader i Soča. Heldigvis er der et par mindre floder i dalen, hvor man kan svømme i mere tempereret vand. Floden Nadiža og Idrijca-floden vil højst sandsynligt nå temperaturer over 20 grader om sommeren. Begge kan nemt nås fra Kobarid.

Selv om vandet i Soča floden er temmelig koldt, er der plads til glade ansigter.

Skulle man blive træt af at plaske rundt i de gin-klare floder i Soča dalen, er der snesevis af landaktiviteter at vælge imellem. Vi havde en fantastisk tur på mountainbike gennem den grønne dal. Det er muligt at leje cykler flere steder, og man kan sagtens planlægge udflugter på egen hånd.

Cykling er forbudt på visse ruter, og du er nødt til at hoppe ud af din cykel. Det betyder dog ikke noget …… det giver bare mulighed for at nyde det fantastiske landskab endnu mere.

At udforske på cykel

Vi hyrede en lokal guide i den nærliggende landsby, hvilket viste sig at være et godt valg. Vores guide Tomi gav os gode cykler og hjelme. På grund af hans omfattende kendskab til området fik vi steder at se, vi ellers aldrig ville have fundet på egen hånd.

Cykling gennem den utroligt smukke Soča dal.

Han fortalte spændende fakta om områdets historie, kultur, flora og fauna. Som en lille overraskelse, tog han os med på besøg hus en af sine venner, der havde et lille gård og mejeri. Her producerede de de lækreste, økologiske oste. Vi fik en rundvisning i mejeriet og fik lov at smage og købe de lækre lokale råvarer.

Lækker lokalt produceret ost.

Mod slutningen af turen viste Tomi os et “skjult” badested ved Soča floden. Et fantastisk sted med indbydende koldt og forfriskende vand. Lige hvad vi havde brug for efter en lang varm dag på cyklerne. 

Tomis hemmelige badested.

Når man cykler i Soča dalen, er der et væld af forskellige cykelruter at vælge imellem. Der er ruter i flere sværhedsgrader. Ruter for hardcore cyklister og ruter til de glade amatører. På turistkontorerne kan man få ganske gode kort over området og de forskellige muligheder. Husk at medbringe masser af vand og nogle snacks. Ude på landet er der ikke mange muligheder for at købe væsker og mad.

Vi blev helt forelsket i den grønne Soča dal.

Til fods i Soča dalen

En anden fantastisk måde at udforske dalen er til fods. Ligesom cykelstierne findes vandrestierne i alle udgaver. Nogle er som en tur i parken mens andre vil få hjertet til at banke heftigt og vejrtrækningen intens. 

Soča dalen

Når man bor i Kobarid, anbefaler vi en vandretur langs den 5 km lange historiske sti. Det vil tage 3 til 4 timer i henhold til hvor lang tid man bruger på de forskellige seværdigheder. Sporet i sig selv er ikke anstrengende.

På ruten passeres nogle utroligt smukke steder. 

Det 15 meter høje Kozjak vandfald, som falder i et stenet kammer, er ifølge mange slovenere det smukkeste vandfald i hele Slovenien.

Napoleonsbroen, oprindeligt bygget af Napoleons tropper i 1750 og efter Første Verdenskrig genopbygget, findes hvor kløften er på sit smalleste. Broen forbinder flodens bredder, og går man 20-30 meter fra broen på Kobarid siden får man det mest fantastiske vue over stenbroen og den brølende Soča floden nedenfor.

Napoleon broen.

Sporet fører 412 meter over havets overflade, hvor man vil finde den vigtigste antikke bosættelse på bakkedrag i de østlige alper, Tonovcov Grad. Herfra er der en upåklagelig udsigt over dalen og floden.

Perfekt udsigt mod Soča dalen

Svæver i luften

En af de første ting, du vil bemærke, når du besøger Soča dalen er det store antal paraglidere og hanggliders i luften. På grund af næsten perfekte termiske vindforhold er Soča dalen et af de bedste steder i Slovenien at prøve disse nervepirrende aktiviteter.

Om morgenen, når de termiske vinde er bedst, fyldes himlen med paraglidere i alverdens farver.

Der er flere udbydere at vælge imellem, og det vil være klogt at tjekke forskellige dem godt ud med hensyn til erfaring, sikkerhed og pris.

På anbefaling af Tomi valgte vi fyrene på paragliding center på Camp Gabrje, til at tage os med en tur i luften. Camp Gabrje siges at være den bedste paraglider udbyder Soča dalen. De er troværdige, og fyrene har mange års erfaring og holder tilsammen 17 verdensrekorder.

Klar til at lande på Camp Gabrje

Når det kommer til paragliding de tilbyder forskellige muligheder. Vores tandem flyvninger tog cirka 90 minutter fra start på 1000 meter over havets overflade, indtil en meget glat landing på Camp Gabrje og satte os tilbage 120 €. 

Sikke en oplevelse, sikke en dag!

Soča dalen er en fantastisk legeplads og tilbyder noget til alle sine besøgende. Kom afsted, før alle andre finder ud af, hvor fantastisk dette ekstraordinære sted er.

Hvis du ønsker at lære mere om Slovenien ikke læse vores indlæg “Slovenien – Et overflødighedshorn af muligheder”


Vi opholdt sig i

Slovenske luksuslejligheder booket gennem Airbnb

Lejligheden er perfekt beliggende i den lille landsby Kobarid, og tilbyder alt man har brug for. 
Det smukke gamle stenhus på hovedgaden er restaureret på smukkeste vis og med stor respekt for bygningen og dens historie.
Der er et veludstyret køkken, en spisestue og tv-stue, 2 store soveværelser med eget badeværelse og et stort soveværelse på øverste etage med en smuk næsten ekstravagant badeværelse.
I dette fantastiske hus føler man sig hjemme. Huset er indrettet med spændende detaljer og med utrolige rejsefund fra hele verden. Vi kunne bruge timer på at udforske alle de finurlige ting, og vi følte næsten, at vi boede på et etnografisk museum. 
I baghaven er der mulighed for alfresco spisning.

Udlejeren Matthew bor tæt ved og kan hjælpe med det samme, hvis der skulle opstå problemer.

Værdi for pengene

Hotte tips
  • Spis på Hiša Franko
  • Drik øl på Hiša Polonka
  • Svøm i Soča floden (eller Nadiža /Idrijca, hvis man ikke kan lide koldt vand)
  • Tag en cykeltur med Tomi
  • Vandre på den historiske sti
  • Paraglide med fyrene fra paragliding center på Camp Gabrje
  • Bo hos Slovenia Luxury apartments
  • Spis på Restaurant Topli Val


Galleri – lige lidt ekstra 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.